Neapolský koláč recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

300 g hladké mouky
150 g změklého másla
80 g cukru moučky
3 žloutky
špetka soli
šťáva z půlky citronu
1 lžička prášku do pečiva
2 lžíce mléka
Náplň:
500 g tučného tvarohu
200 g uvařených krup
150 g cukru
500 ml mléka
10 g skořice
4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
4 lžíce hladké mouky
kůra z jednoho citronu

Postup přípravy receptu

  1. Z hladké mouky, másla, cukru, žloutků, citronové šťávy, prášku a mléka vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do folie a necháme v lednici asi 30 minut. Kroupy několikrát důkladně propláchneme, přendáme je do hrnce s vodou a vaříme, dokud nebudou zcela měkké. Zcedíme je a necháme vychladnout. Lepší je uvařit je třeba den předem.

  2. V kastrůlku z mléka, žloutků, cukru, mouky a citronové kůry za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Uvařenou sundáme z kamen a necháme vychladnout. Do vychladlé kaše zašleháme tvaroh, přidáme skořici a přimícháme měkké, vychladlé kroupy. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který zlehka zapracujeme do připraveného krému s kroupami.

  3. Z těsta vyválíme plát, který bude přesahovat i přes okraje formy. Část těsta necháme stranou na pozdější dokončení. Dno formy trošku propíchneme vidličkou. Všechnu náplň vlijeme na připravený korpus a uhladíme povrch krému. Z těsta, které nám zbylo, vyválíme placku a vykrájíme motivy, které položíme na krém. Můžeme vytvořit místo vykrájených ozdob třeba i mřížku.

  4. Koláč dáme do předehřáté trouby a pečeme na 180 stupňů zhruba 40-50 minut. Když začne na povrchu hnědnout, přikryjeme alobalem nebo pečícím papírem. Upečený necháme vychladnout ve vypnuté troubě. S krájením je lépe počkat do dalšího dne, až úplně ztuhne.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!