Nákyp s houbami a buráky recept
Top Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny na recept
- 1 mísa (3 l) lesních hub nakrájených na kostičky
- 2 ks tmavých baget (Lidl)
- 1,5 dl mléka
- 1 vrchovatá lžíce houbového koření či houbové vegety
- čerstvě mletý pepř - podle chuti
- 4 větévky tymiánu
- 4 větévky dobromysli
- 1 svazeček nasekané petrželky
- 3 ks vajec
- sůl
- 10 dkg másla
- olivový olej nebo jiný do pekáče
- 2 hrsti slaných buráků
- 1 vrchovatá lžička drceného kmínu
Postup Nákyp s houbami a buráky
Postup přípravy receptu
-
Do malého množství vody nasypeme očištěné a nakrájené houby, společně s větší špetkou soli a kmínem, dáme vařit na malý plamen. Bagety nakrájíme na plátky, dáme do mísy, zalijeme mlékem. Přidáme houbové koření, pepř, nasekané lístečky bylinek. Zamícháme a položíme cca 9 dkg rozkrojeného másla na prostředek směsi.
Mezitím jsou houby hotové. Slijeme houbový vývar do misky a zalijeme máslo a směs 2-3 naběračkami horkého houbového vývaru. Rozšleháme šlehačem, pak přidáme vejce a šleháme ještě 3 minuty. Nakonec smícháme s houbami a přendáme do olejem vymazaného pekáčku (velikost viz obrázek). Povrch posypeme buráky a poklademe kousíčky zbylého másla.
Do rozehřáté trouby na 180°C vložíme pekáček a pečeme 35-45 minut. Nákyp chutná a voní máslem. Zbytek vývaru můžeme použít třeba do bramboračky.