Nakládaný Jablečník recept
Top Recepty, ZavařeninyPostup Nakládaný Jablečník
Postup přípravy receptu
-
Jablka neloupeme, ani nezbavujeme jadřinců, jen je pečlivě omyjeme.
Poté je nastrouháme na hrubším struhadle (slzičkovém) tak, že nám v ruce zůstane jen tzv. ohryzek. Pozor, ať se nám do jablečníku nedostanou jadérka.
Poté nastrouhaná jablka promícháme s cukrem a tlučeným hřebíčkem a přendáme je do kameninové nebo porcelánové nádoby, kde je necháme v chladnu do druhého dne uležet (24 hodin).
Druhý den jablka přendáme do hrnce a pomalu vaříme tak dlouho, až nám jablka zesklovatí.
Hotová jablka přendáme do skleniček, zavíčkujeme a zaváříme 20 minut na 80°C. Jablečník se používá jako plňka do koláčů, pomazánka na chléb, na vdolky, nebo jen tak na mlsnou (do jogurtu..).