Musaka od Moldavana recept

Top Recepty, Mleté maso

Suroviny na recept

3 větší lilky
500 g mletého hovězího masa
4 rajčata
3 červené papriky
větší cibule
2 vejce
2 lžíce rajského protlaku nebo kečupu
petrželová nať (čerstvá)
sůl
pepř
kořenící směs na kořeni gyros
oregano
tymián
olej

Postup přípravy receptu

  1. Lilky si nakrájíme na plátky, rozložíme na kuchyňské papírové utěrky, osolíme a necháme cca 20 minut vypotit. Vodu setřeme a pak plátky osmažíme na rozpáleném oleji do tmavě hněda. Lilky hodně nasáknou olejem, proto je ještě po usmažení vymačkávám ubrousky, správně by se to dělat nemělo, ale v tom případě je to dost mastné.

  2. Rajčátka si spaříme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Petrželovou nať si posekáme na hrubší kousky, cibuli na větší kostičky. Na oleji si opražíme dorůžova cibuli, přidáme mleté maso, osolíme, opepříme, až je maso zatáhnuté, přidáme protlak, rajčátka a nať a chvíli podusíme.

  3. Posypeme gyros kořením, tymiánem a oreganem. Po vychladnutí vmícháme vejce. Do pekáčku si naskládáme 1 vrstvu lilků, na to rozvrstvíme masovou směs, zaskládáme další vrstvou lilků a na závěr poklademe na kolečka nakrájenou červenou paprikou.

  4. Pečeme na 180°C cca 40 minut. Jako přílohu doporučuji arabskou rýži, dá se jíst i studené s chlebem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!