Musaka od Moldavana recept
Top Recepty, Mleté masoSuroviny na recept
- 3 větší lilky
- 500 g mletého hovězího masa
- 4 rajčata
- 3 červené papriky
- větší cibule
- 2 vejce
- 2 lžíce rajského protlaku nebo kečupu
- petrželová nať (čerstvá)
- sůl
- pepř
- kořenící směs na kořeni gyros
- oregano
- tymián
- olej
Postup Musaka od Moldavana
Postup přípravy receptu
-
Lilky si nakrájíme na plátky, rozložíme na kuchyňské papírové utěrky, osolíme a necháme cca 20 minut vypotit. Vodu setřeme a pak plátky osmažíme na rozpáleném oleji do tmavě hněda. Lilky hodně nasáknou olejem, proto je ještě po usmažení vymačkávám ubrousky, správně by se to dělat nemělo, ale v tom případě je to dost mastné.
Rajčátka si spaříme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Petrželovou nať si posekáme na hrubší kousky, cibuli na větší kostičky. Na oleji si opražíme dorůžova cibuli, přidáme mleté maso, osolíme, opepříme, až je maso zatáhnuté, přidáme protlak, rajčátka a nať a chvíli podusíme.
Posypeme gyros kořením, tymiánem a oreganem. Po vychladnutí vmícháme vejce. Do pekáčku si naskládáme 1 vrstvu lilků, na to rozvrstvíme masovou směs, zaskládáme další vrstvou lilků a na závěr poklademe na kolečka nakrájenou červenou paprikou.
Pečeme na 180°C cca 40 minut. Jako přílohu doporučuji arabskou rýži, dá se jíst i studené s chlebem.