Mrkvový dort II. recept
Top Recepty, DortySuroviny na recept
- Těsto:
- 200 g mrkve jemně nastrouhané
- 170 g hladké mouky
- 60 g mandlí nasekaných jemně umletých
- 10 g kypřícího prášku s vinným kamenem (Dr. Oetker)
- 140 g změklého másla
- 160 g cukru
- 1/2 lžičky skořice
- citron - Nastrouhaná citronová kůra z ½ citronu nebo ½ lžičky citronového aroma (Dr. Oetker)
- 100 g bílého jogurtu
- 3 vejce oddělené žloutky od bílků
- Špetka soli
- Krém:
- 150 g mascarpone
- 400 g smetany ke šlehání
- 2 sáčky ztužovače šlehačky (Dr. Oetker.)
- Moučkový cukr podle chuti
- Na dohotovení:
- Citronová poleva (Dr. Oetker)
- Marcipán (Dr. Oetker)
- Gelové barvy – červená, žlutá a zelená (Dr. Oetker)
Postup Mrkvový dort II.
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejte na 170˚C. Dortovou formu o průměru 20 cm vyložte pečicím papírem.
Do mísy vložte nastrouhanou mrkev, namleté mandle, mouku, kypřící prášek, skořici, citronovou kůru a promíchejte.
Do mísy vložte změklé máslo a cukr a společně vyšlehejte do pěny.
Poté zašlehejte žloutky.
Bílky dejte do vyšší mísy, přidejte špetku soli a vyšlehejte tuhý sníh.
Máslovou směs vmíchejte spolu s jogurtem k mrkvi se sypkými surovinami.
Nakonec vmíchejte sníh a těsto nalijte do formy.
Pečte 1 hodinu.
Nechte vychladnout.
Z marcipánu oddělte malý kousek, který obarvíte nazeleno.
Větší část obarvěte červenou a žlutou barvou tak, aby vám vznikla oranžová barva.
Z oranžové hmoty tvarujte mrkvičky, které dozdobíte rýhami pomocí nože.
Ze zbylé hmoty utvořte nitky, které nasadíte na mrkvičku. Hotové mrkvičky nechte prozatím stranou.
Smetanu s mascarpone a ztužovačem vyšlehejte ve vysoké mísy.
Doslaďte moučkovým cukrem.
Korpus 2x prokrojte.
Promažte korpus krémem.
Horní plát nechte volný, ale nechte si ještě trochu krému na dozdobení dortu.
Připravte si citronovou polevu, kterou polijete horní díl dortu.
Dort dozdobte zbylým krémem a marcipánovými mrkvičkami.