Mřížkové koláče s krémem recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Světlé těsto:
- 500 g hladké mouky
- 200 g krupicového cukru
- 250 g másla
- 2 vejce
- špetka soli
- 1 balíček kypřícího prášku
- 1-2 lžíce zakysané smetany
- Méně sladká varianta:
- 500 g polohrubé mouky
- 250 g tuku (Hera nebo i ten nejlevnější)
- 2 vejce
- 120 g moučkového cukru
- ½ prášku do pečiva
- mléko podle potřeby, aby se dobře dalo vypracovat těsto (několik lžic)
- Tmavé těsto na mřížky:
- 250 g hladké mouky
- 2 lžíce kakaa
- 100 g cukru krupice
- 125 g másla (změklého)
- 1 vejce
- špetka soli
- ½ prášku do pečiva
- 1 lžíce zakysané smetany (nebo mléka)
- Krém:
- 3 dl mléka
- 1,5 lžíce hladké mouky
- 1,5 lžíce solamylu
- 100 g cukru
- 250 g másla
- 1 vanilkový cukr
- Lehčí varianta krému:
- 1 balíček Koka sušenek
- 1 šlehačka
- ½ nebo celé změklé máslo
Postup Mřížkové koláče s krémem
Postup přípravy receptu
-
Připravíme světlé těsto, rozdělíme na dvě části. Zabalíme do folie, necháme v chladnu odpočinout, než připravíme těsto tmavé, které také rozdělíme na dvě části.
Obě světlá těsta rozválíme na dva plechy s pečícím papírem. Potřeme marmeládou. Z tmavého těsta tvoříme mřížku na obou částech (viz. obrázek).
Postupně upečeme ve vyhřáté troubě na 190°C. První necháme na plechu, druhý po vychladnutí překlopíme na obrácený plech, aby se dal dobře sesunout na první koláč po naplnění krémem.
Zatížíme a necháme dobře proležet. Potom stáhneme papír a dokončíme třeba jen pocukrováním, případně polevou, jak má kdo rád.
Krém: mléko, mouku, solamyl a cukr uvaříme a necháme vychladnout. Našleháme máslo a vanilkový cukr, postupně přimícháme vychladlou kaši. Na lehčí variantu krému rozdrtíme a prosejeme balíček Koka sušenek, zalijeme celou šlehačkou, necháme nabobtnat, potom zašleháme buď ½ nebo celé změklé máslo. Tento krém není tolik sladký a má světle hnědou barvu.