Moravské hrníčkové koláče recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- 3/4 kostky droždí
- 1 lžička cukru krupice
- 1/2 hrnku mléka
- 5 lžic másla
- 3 lžíce cukru moučka
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 žloutky
- 1 hrnek smetany ke šlehání
- 3 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
- 1/2 lžičky soli
- 1 vejce na potření
- tuk na plech (dala jsem pečící fólii)
- Náplň tvarohová:
- 1 kostka měkkého tvarohu
- 1 vejce
- 2 a 1/2 lžíce cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 lžíce nastrouhané citronové kůry
- 3 lžíce rozinek
- Náplň povidlová:
- 1/2 hrnku švestkových povidel
- 2 lžíce rumu
- 1 lžička mleté skořice
- Drobenka:
- 1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
- 1 lžíce cukru krupice
- 1 lžíce másla (můžete přidat víc másla)
Postup Moravské hrníčkové koláče
Postup přípravy receptu
-
Droždí smícháme s cukrem a vlažným mlékem. Necháme vzejít na teplém místě kvásek.
Změklé máslo utřeme s moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem a žloutky do pěny. Smetanu vyšleháme na pevnou šlehačku.
Mouku prosejeme se solí do mísy, přidáme máslovou pěnu, nakynutý kvásek a šlehačku. Vše dobře propracujeme na hladké těsto, které necháme na teplém místě kynout 45 minut.
Tvaroh smícháme s vejcem, cukrem, vanilkovým cukrem a kůrou. Nakonec vmícháme rozinky.
Povidla rozmícháme s rumem a ochutíme skořicí. Na drobenku smícháme všechny suroviny dohromady a rukama je propracujeme.
Vykynuté těsto znovu propracujeme a rozválíme na plat silný asi 5 mm. Rozkrájíme ho na čtverce. Do středů každého čtverce uložíme tvarohovou náplň a zabalíme jej.
Čtverce rozložíme na plech spojem těsta dolů. Důlkovačem uděláme do středu koláčku jamku. Koláčky potřeme rozšlehaným vejcem a střed naplníme povidly. Posypeme je drobenkou.
Necháme je ještě kynout na plechu 15 minut. Po nakynutí koláče pečeme v troubě předehřáté na 180°C, asi 20 minut.