Mokka dort plněný šlehačkou recept
Top Recepty, DortySuroviny na recept
- 4 vejce
- 300 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 40 g másla
- 1/2 lžičky soli
- 200 ml plnotučného mléka
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 200 g polohrubé mouky
- Kávový sirup:
- 1 šálek silné černé kávy
- 150 g cukru
- 1 lžíce rumu
- Náplň:
- 3 kelímky 33% šlehačky
- 3 ztužovače do šlehačky
Postup Mokka dort plněný šlehačkou
Postup přípravy receptu
-
Obkreslíme dno dortové formy 23 cm široké 5x a vystřihneme. Zalijeme šálek silné kávy. Do mísy dáme celá vejce, ušleháme je do pěny a vmícháme do nich sůl, cukr, vanilkový cukr a rozšleháme do pěny. Troubu zapneme na 180 °C. Do kastrůlku nalijeme mléko, přidáme máslo a necháme vzkypět. Do mouky přidáme prášek do pečiva a rychle zpracujeme s vaječnou hmotou, horkým máslovým mlékem a prošleháme.
Dno dortové formy vymažeme ztuženým tukem, přilepíme jeden kruh pečícího papíru, potřeme olejem a sběračkou nalijeme těsto po okraj, rovný s formou a opatrně dáme do trouby na 1 drážku na 13 minut péct dozlatova. Já mám ještě jednu formu, tak ji naplním a jak první placku vytáhnu, tak dám péci druhou. Nemáme-li, tak ji rychle zchladíme. Takhle upečeme všech 5 placek, které necháme vychladnout. Po vychladnutí je otočíme a stáhneme opatrně papír, který nejdříve uvolníme na krajích. Než vystydnou placky, kávu vaříme s cukrem za stálého míchání na malém ohni asi10 minut, pak ji ochutíme rumem. Kastrolek dáme vychladnout a ušleháme šlehačky se ztužovačem.
Odebereme stranou 1/3 ušlehané šlehačky. Na pečící papír dáme jednu placku vrchem dolů, potřeme slabě sirupem, v míse na šlehačce uděláme kříž a jedením dílkem potřeme placku. Další placky již klademe pečeným spodkem na šlehačku a pokaždé natřeme sirupem a pak šlehačkou. Máme-li dort slepený, tak vrch potřeme zbylou šlehačkou, pak boky a ozdobíme lehce vrch. Dozdobíme strouhanou čokoládou a čokoládovými zrny kávy.