Mleté maso s kapustou a rýží recept

Top Recepty, Mleté maso

Suroviny na recept

500 g mletého vepřového masa nebo mix vepřové s hovězím
30 g uzené slaniny
3 lžíce oleje
150 g cibule
sůl
čerstvě mletý pepř
1/2 palice česneku
400 g kapusty
100 g nevařené rýže
3 vejce (pokud budeme zapékat)
nastrouhaný sýr na povrch

Postup přípravy receptu

  1. Kapustu nakrouháme, spaříme vroucí vodou a scedíme.

  2. Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, přidáme olej, nakrájenou cibuli, kterou restujeme do sklovita. Přidáme mleté maso, sůl, pepř a maso při restování vařečkou oddělujeme od sebe. Ke konci restování přidáme prolisovaný nebo jemně nasekaný česnek.

  3. Pak přidáme kapustu a propláchnutou rýži, zalijeme vodou - zhruba 2-3 dl, raději dát méně a pak třeba v průběhu dušení trochu dolijeme. Přiklopíme poklicí a necháme dusit, až je maso s rýží měkké. Tuto směs můžeme podávat takto dušenou s bramborami a např. kompotem, nebo jde pak i zapékat. Musíme ji nechat malinko zchladnout, přidáme 2-3 vejce, mírně dosolíme, zamícháme a dáme do tukem vymazané zapékací misky. Buď větší nebo jednoporcové. Taky to můžeme připravit tak, že do vymaštěné jednoporcové zapékací misky dáme na hrubší kostky nakrájené vařené brambory, na to masovou směs a zasypeme sýrem. Zapečeme ve vyhřáté troubě.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!