Mléčný bramborový chléb recept
Top Recepty, Slané pečivoSuroviny na recept
- 500 g brambor vařených ve slupce
- 300 g celozrnné špaldové mouky
- 100 g žitné mouky
- 100 g hladké mouky
- 150 ml mléka
- 1 vejce
- 30 g rozpuštěného másla
- 2 lžičky soli
- 1 lžička drceného kmínu
- 20 g čerstvého droždí
- celý kmín na posyp
Postup Mléčný bramborový chléb
Postup přípravy receptu
-
Brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Dáme do mísy, přidáme všechny ostatní přísady a uhněteme tužší těsto, nejlépe v robotu. Těsto přendáme do moukou vysypané ošatky, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout.
Vykynuté těsto z ošatky překlopíme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme vodou a posypeme celým kmínem. Bochník necháme ještě asi 45 minut kynout.
Troubu rozehřejeme na 230°C. Vykynutý bochník ozdobně navrchu nařízneme a vložíme do trouby. Po 10 minutách teplotu stáhneme na 180°C a chléb necháme asi 40 minut dopéct. Vyjmeme z trouby a necháme vystydnout na mřížce. Chleba krájíme až úplně vychladlý.