Mini mřížkový koláč s ananasem a brusinkami recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Na těsto:
- 180 g hladké mouky
- 50 - 60 g moučkového cukru
- 1/3 prášku do pečiva
- 50 g studeného másla nebo Hery
- 1 vejce
- trochu citronové kůry
- zhruba 2 - 3 lžíce studeného mléka
- Dále:
- 1 konzerva kompotovaného ananasu
- zhruba 40 g sušených brusinek proslazenych
- zhruba 10 ks dětských piškotů
- zhruba 15 g vlahého rozpuštěného másla
Postup Mini mřížkový koláč s ananasem a brusinkami
Postup přípravy receptu
-
Ze všech ingrediencí si připravíme nelepivé a vláčné těsto. Tuk si nakrájíme na několik kousků a mléka přidáme dle potřeby. Ze začátku zpracováváme v míse, pak na mírně pomoučněném vále. Těsto vložíme do mikrotenu a necháme v chladničce hodinku nebo i více odpočinout.
Polovinu těsta nebo malinko více než polovinu použijeme na dno a boky formiček do poloviny výšky. Druhou polovinu těsta použijeme na mřížku, těsto rozvalíme, nakrájíme na pásky, které propleteme do mřížky.
Snažíme se těsto moc nepodsypávat moukou, můžeme ho taky vyválet bez mouky mezi mikrotenem, jinak viz. fotopostup. Doporučuji si vytvořit jako první mřížky a vykrojit podle průměru formiček, zbytek těsta tj. odřezky využijeme na dno a boky.
Do formiček na spodní vrstvu těsta rozdrtíme nebo raději nastrouháme piškoty, přidáme okapaný ananas a brusinky, přikryjeme mřížkou, tu potřeme vlahým máslem, vložíme do předehřáté trouby a přibližně 30 minut pečeme.
Po upečení vyklopíme, necháme vychladnout a dále zabalené v mikrotenu nebo dóze s víkem necháme odležet. Mně chutnají více až druhý den, těsto zvláční a zvlhne od použitého ovoce.
Povrch pocukrujeme moučkovým cukrem smíchaným s trochou vanilkového cukru a podáváme. Místo ananasu můžeme použít i jiné ovoce, např jablka, švestky nebo ochucený tvaroh. Koláčky budou i více šťavnaté a vláčnější.