Meruňkový koláč s mandlemi a tvarohem recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Těsto:
- 200 g hladké mouky
- na špičku nože kypřící prášek
- 120 g změklého másla
- 60 g cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 vejce
- 600 g kompotovaných, půlených meruněk
- 2 lžíce strouhanky
- máslo na vymazání formy
- Náplň:
- 2 tvarohy v kostce
- 1/4 l mléka
- 1 sáček vanilkového pudinku
- citronová kůra z 1 citronu
- cukr dle chuti
- Smetanová poleva:
- 2 vejce
- 70 g cukru
- 200 ml smetany
- 1 lžíce pomerančového likéru nebo rumu
- 1 lžíce solamylu
- 100 g mandlových lupínků
Postup Meruňkový koláč s mandlemi a tvarohem
Postup přípravy receptu
-
Suroviny na těsto dáme do mísy a vše zpracujeme, zabalíme do folie a necháme 30 minut v lednici odpočinout. Zatím uvaříme z mléka, pudinkového prášku a cukru pudink, necháme zchladnout a přidáme citronovou kůru a tvaroh. Vše ušleháme.
Těsto vyválíme a vyložíme s ním máslem vymazanou koláčovou formu o průměru 28 cm. Po celé ploše těsto propícháme vidličkou a stejnoměrně po celé ploše posypeme strouhankou. Nalijeme náplň, rozprostřeme ji a poklademe půlkami okapaných meruněk.
Vejce, cukr, smetanu, likér, solamyl a mandlové lupínky smícháme a nalijeme na koláč.
Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme asi 50 minut na 180 stupňů. Hotový koláč necháme na mřížce vystydnout a pocukrujeme.