Měkké a voňavé vánoční perníčky recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- 500 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 200 g másla
- 2 vejce
- 120 g medu
- 1 lžička jedlé sody (malá dezertní)
- 3 lžičky koření Medový perník od Kotányi
- 2 lžičky kakaa
- 1 bílek na potření
- Poleva:
- 1 bílek
- moučkový cukr (pořádně prosít!!!)
- kapka citronové šťávy
- a spolu vyšlehat do hustší hmoty, aby vidlička zanechávala stopu.
Postup Měkké a voňavé vánoční perníčky
Postup přípravy receptu
-
Nachystáme velkou mísu, kam vložíme veškeré ingredience a promícháme. Nejprve suché, promíchat, pak mokré a promíchat. Vše by mělo mít stejnou teplotu.
Pořádně ručně vyhněteme a zpracujeme na měkké vláčné těsto.
Vyklopíme na vál a asi ještě propracujeme, aby se nám těsto chovalo jako plastelína. Až je teplé“ a dobře vypracované, vezmeme potravinářskou folii, těsto do ní zabalíme, necháme trošku místo a dáme do 2 dny odležet na chladnější místo, ne do lednice.
Najdeme těsto skoro jako nakynuté“, uležené a nachystáme na plechy pečící papír.
Na vál dáme trochu hladké mouky a část těsta vyválíme, vykrajujeme opatrně a skládáme s mezerami na plech.
Pečeme při teplotě 170 stupňů asi 8 minut. Hlídáme, menší tvary dobu kratší!
Horké perníčky hned po vytažení potřeme bílkem kvůli lesku.
Necháme vychladnout a zdobíme bílou polevou. Perníčky máme krásně měkké a ihned k jídlu.