Medový moučník jménem Zázrak: Je tomu opravdu tak! recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- 50 g másla
- 150 g krupicového cukru
- 1 lžička sody
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce mléka
- 1 vejce
- 450 g hladké mouky
- krém:
- 375 g másla
- 250 ml vody
- 1 vanilkový pudink
- 150 g moučkového cukru
- rybízová marmeláda
- poleva:
- 100 g čokolády na vaření
- 30 g ztuženého tuku
Postup Medový moučník jménem Zázrak: Je tomu opravdu tak!
Postup přípravy receptu
-
Moučník s originálním názvem Zázrak zaujme snad každého. A zajímavá je také technologie přípravy výchozího těsta, jehož podstatu tvoří hladká mouka vypracovaná v hnětači s téměř vroucím rozvarem z másla, cukru, sody, medu, mléka a vajec. Tekutinu je přitom třeba nechat za stálého míchání provařit, dokud nezačne u dna karamelizovat. Jako kterékoli jiné medové těsto má i toto své klady a zápory. Především platí, že je třeba je co možná nejrychleji po vyhnětení rozválet do podoby plátů. Jinak ztuhne a další práce s ním bude obtížná, ba téměř nemožná. A po upečení získáte pláty, jež jsou obdobně jako medové perníčky tvrdé a vyžadují odležení v chladu, kde zvlhnou a zvláční. Toto odležení ještě urychlí náplň v podobě pikantního ovocného džemu a krému. Autorka pracuje s máslovým nastaveným pudinkem, když ale přídavek pudinku vynecháte, budou výsledné řezy ještě trvanlivější.
V kastrůlku svařte za stálého míchání máslo s cukrem, sodou, medem, mlékem a celým vejcem.
Směs provařte, mírně zkaramelizuje, vroucí nalijte na mouku a vše zpracujte v robotu do podoby těsta. Je-li příliš tuhé, přidejte trochu mléka a opět vše propracujte.
Z těsta vypracujte 3 stejně velké pláty, jež upečete na plechu s papírem v troubě vyhřáté na 150 st. dozlatova.
Než zchladnou, připravte krém: Pudinkový prášek smíchejte s cukrem, přilijte vodu a za stálého míchání pudink svařte a provařte.
Zchladlý pod folií zašlehejte do másla, jež jste vypracovali šlehačem doběla.
Jeden plát potřete džemem, krémem a náplně přiklopte druhým plátem.
Postup opakujte i v případě třetího plátu;docela nahoře bude krém.
V chladu ztuhlý moučník polijte čoko polevou, jejíž základ tvoří rozehřátá čokoláda vymíchaná se ztuženým tukem. Opět vše uložte v chladu, aby se buchta rozležela a zvláčněla. Teprve potom ji rozdělte na řezy.
Náš tip: Rychle vyhnětené medové těsto co možná nejdříve zpracujte do podoby 3 plátů. Jakmile zchladne, začne tuhnout a špatně se pak rozvaluje. Bochánky proto ukládejte v teple přiklopené kastrolem, případně je rozvalujte na plechu s papírem nahřátým v teplé troubě. Autorkou receptu je Soňa Frydrychová.