Máslové croissanty s omládkem recept
Top Recepty, Domácí pekárnaSuroviny na recept
- Na omládek:
- 100 ml (g) vlažné vody
- lžička sladěnky nebo sladovitu
- 21 g droždí (půl kostky)
- 130 g hladké mouky
- Dále do těsta:
- 50 g měkké Stelly (nebo Hery)
- 2 lžíce rozšlehaného vejce (zbytek vejce zůstane na potření croissantů před pečením)
- 80 g vody
- 1/2 rovné lžičky soli
- 70 g cukru
- 320 g hladké mouky
- 90 g másla na provalování
Postup Máslové croissanty s omládkem
Postup přípravy receptu
-
Těsto je možné udělat jak robotem, tak i v pekárně.
V pekárně necháme bez předehřevu umíchat omládek a v zavřené pak 45 minut kynout. Přidáme zbytek surovin a (opět bez předehřevu) necháme vymísit těsto, pak pekárnu vypneme (program přerušíme) a těsto necháme 60-90 minut vykynout. Bez nahřívání pekárnou, aby se nám na něm pak při provalování nerozpustilo máslo, můžeme během kynutí i 1 až 2 x promíchat.
Vykynuté vytáhneme, propracujeme a rozválíme. Na jednu polovinu plátu nastrouháme tuhé máslo, překryjeme druhou polovinou plátu, okraje zamáčkneme a celé rozválíme na tenčí. Poskládáme na třetiny a opět rozválíme.
Znovu poskládáme na třetiny a už můžeme rozválet na tenký finální plát, který rozkrájíme na trojúhelníky a z nich umotáme croissanty. Ti pilnější ale mohou skládání a rozvalování opakovat ještě klidně i dvakrát, těsto bude lépe a více lístkovat.
Umotané croissanty necháme na plechu s pečícím papírem nebo fólií asi 30 minut nakynout, potřeme zbytkem vejce (pouze povrch, ne boky - řez těsta -> lístky by se slepily) a ve vyhřáté troubě upečeme (250°C/asi 12-14 min - pokud vám budou moc brzo hnědnout, teplotu snižte na 220°C.)
Do těsta doporučuji dát Stellu, s Herou budou croissanty vonět trochu do loupáků.