Makronky ze zeleného čaje recept
Top Recepty, CukrovíSuroviny na recept
- 115 g mandlové mouky (můžete použít taky úplně najemno namleté mandle)
- 150 g moučkového cukru
- 90 g bílků (bílky ze 3 vajec pokojové teploty)
- 80 g krupicového cukru
- 90 g másla
- 1 vrchovatá polévková lžíce matcha zeleného čaje (čím více čaje, tím čajovější“ příchuť)
Postup Makronky ze zeleného čaje
Postup přípravy receptu
-
Smíchejte dohromady mandlovou mouku, moučkový cukr a matcha čaj. Několikrát přesijte přes síto (já přesívám nejprve jednotlivé ingredience a pak celou směs ještě dvakrát). Je důležité, aby ve směsi skutečně nebyly vůbec žádné hrudky a vše bylo krásně promícháno.
Vyšlehejte sníh z bílků. Použijte vejce pokojové teploty, ne právě vyndané z lednice, sníh tak bude pevnější a bude se lépe dělat. Vejce nechte venku alespoň 24 hodin. Nejdříve začněte šlehat vejce, až se začnou tvořit bublinky, přisypte postupně celkem 30 g krupicového cukru. Sníh šlehejte tak dlouho, dokud nebude krásně pevný a lesklý. Pevnost můžete jednoduše otestovat- obraťte mísu dnem vzhůru, sníh musí zůstat na místě a nesmí se hnout.
Do sněhu opatrně přisypte zhruba ⅓ zelené směsi. Stěrkou vmíchejte, jakmile jsou obě části dobře propojeny, přisypte další část a postup opakujte. Jakmile už jsou obě části (sníh i sypká směs) důkladně spojené, nastává důležitá část procesu- zbavení se bublinek. Stěrkou míchejte zvenčí“ směrem dovnitř“ a směs stlačte, opakujte zhruba desetkrát, dokud makrónková směs není krásně pevná, hladká a lesklá a nejsou v ní žádné bublinky. Když stěrku nadzvednete, směs pomalu a táhle stéká.
Směsí naplňte zdobicí pytlík s hladkou špičkou a vytlačte z něj vzduch. Pečicí plechy vyložte pečicím papírem. Aby se nevlnil (a makronky pak nebyly kvůli tomu zdeformované), přilepte ho uprostřed a v rozích k plechu troškou makronkové směsi. Na papír nastříkejte kolečka o průměru cca 2,5 cm. Na každý plech zespodu poklepejte, aby šly zbylé bublinky pěkně ven. Zbylé vzduchové bublinky propíchejte párátkem a nechte zaschnout- doba schnutí velice záleží na vlhkosti vzduchu, důležité ale je, že jsou makronky jakoby potažené filmem.
Makronky vložte do trouby předehřáté na 160 °Ca pečte zhruba 10-15 minut.
V této fázi můžete makronky zamrazit.
Mezitím si připravte máslovou náplň- jednoduše smíchejte hnědý cukr se změklým máslem. Makronky naplňte touto směsí a slepte. Naplněné mají trvanlivost maximálně čtyři dny (kvůli máslu skladujte v lednici)- vsadím se ale, že tak dlouho nevydrží.