Makrely pečené po řecku recept
Top Recepty, RybySuroviny na recept
- 4 menší makrely (nebo 2 větší)
- 1 citron - část nakrájená na podávání, část na pokapání syrových ryb
- 1 cibule
- 4 lžíce dobrého kečupu
- sůl
- 3 lžíce červeného vína
- 1 lžička cukru
- hrst zelených oliv
- hrst černých oliv
- 80 g oleje
Postup Makrely pečené po řecku
Postup přípravy receptu
-
Z vykuchaných makrel odkrojíme hlavy, ocasní partie a odstřihneme hřbetní ploutve. Potom makrely očistíme, opláchneme a rozkrojíme na porce. Osolíme, pokapeme citronem a necháme chvilku odležet, než dostatečně rozehřejeme pánev.
Na rozpáleném oleji pečeme makrely na obou stranách do červena. Upečené porce makrel vyjmeme, do oleje přidáme drobně nakrájenou cibuli, zpěníme a přidáme kečup, sůl a cukr. Podle potřeby rozředíme malou trochou vody a prováříme na mírném ohni asi 15 minut. Pečené porce makrel pak vložíme do připravené omáčky, přilijeme víno, přidáme na kolečka pokrájené olivy a přivedeme až k bodu varu.
Upravené makrely můžeme nechat v omáčce vychladnout a po několikahodinovém proležení je podáváme studené, se slanými rohlíky. Teplé makrely pečené po řecku podáváme s vařenými brambory. Já jsem je jedla studené a nemělo to chybu.