Makovo-jablečné řezy recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- 30 dkg polohrubé mouky
- 30 dkg cukr moučka
- 2 dl oleje
- 2 dl teplé vody
- 6 vajec
- 1/2 prášku do pečiva
- 15 dkg mletého máku
- 1 sklenice nastrouhaných jablek (větší) - mohly být i dvě
- citronová kůra
- perníkové koření
- rum
- čokoládová poleva (viz poznámka)
- nahrubo strouhané ořechy
Postup Makovo-jablečné řezy
Postup přípravy receptu
-
Plech - trochu menší, ten co na něj jde dát víko, vyložíme pečícím papírem, na něj rozetřeme nastrouhaná jablka. Použila jsem ta, která mám zavařená na štrúdly, mohlo jich být i více. Jablka nesladíme.
V misce smícháme mák s 10 dkg cukru. Vajíčka oddělíme, bílky do misky na šlehání sněhu a žloutky v jiné míse ušleháme ze zbylým (20 dkg) cukrem do pěny.
Do žloutkového základu zašleháme olej, vodu, vmícháme postupně mouku s práškem do pečiva a sníh.
Polovinu těsta vlijeme do misky s mákem a cukrem, promícháme, přidáme trošku rumu, citr.kůry a trochu - podle chuti - perníkového koření, zdá-li se vám moc husté, doplňte trochu mléka a oleje a rozetřete na jablka. Pokud to neuděláte, bude mák dost suchý. Na mák rozetřete zbytek těsta a pečte ve vyhřáté troubě cca 30 minut - zkusíme špejlí.
Vychladlý koláč otočíme do druhého plechu, opatrně sundáme pečící papír, potřeme polevou a posypeme ořechy.