Makovky - sladké housky / pletýnky recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Těsto:
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g hladké mouky
- 120 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 200 g vařených brambor, jemně nastrouhaných
- 150 ml mléka
- 4 lžíce rumu
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 100 g rozpuštěného másla
- 30 g droždí
- sůl na špičku nože
- 1 bílek
- mák na posypání pletýnek / housek
Postup Makovky - sladké housky / pletýnky
Postup přípravy receptu
-
V míse smícháme obě mouky s cukrem a solí, přidáme nastrouhané brambory, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, posypeme ho vanilkovým cukrem, zalijeme mlékem, trošku zamícháme a necháme vzejít kvásek.
Potom přidáme vejce, žloutek, rum, máslo a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme v teple pod utěrkou cca 45 minut kynout.
Těsto poté opět propracujeme, rozdělíme si ho na cca 20-40 gramové kuličky (podle toho, jak chceme mít houstičky / pletýnky velké), ze kterých vyválíme válečky. Ty pak po třech kusech splétáme do housek, které skládáme na plech vyložený pečícím papírem.
Necháme ještě cca 15 minut v teple kynout, pak potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme mákem. Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů dozlatova. Po upečení necháme vychladnout.
Podáváme například s kakaem nebo čajem jako bezmasý oběd nebo jako svačinu s pribináčkem, jogurtem...