Losos v krémové omáčce se špenátem a sušenými rajčaty recept
Top Recepty, RybySuroviny na recept
- 2 porce lososa bez kůže
- 2 lžičky olivového oleje
- 2 lžíce másla
- 6 stroužků česneku, nakrájený nadrobno
- 1 bílá cibule, nakrájená nadrobno
- 200 ml suchého bílého vína
- 150 g sušených rajčat v oleji, nakrájených na proužky
- 300 ml smetany
- 2 hrsti baby špenátu
- 20 g nastrouhaného parmazánu
- 1 lžička škrobu
- 2 lžíce nasekané hladkolisté petržele
- sůl a čerstvě namletý pepř
Postup Losos v krémové omáčce se špenátem a sušenými rajčaty
Postup přípravy receptu
-
Olej rozehřejte v nepřilnavé pánvi. Zprudka na něm opečte osolené a opepřené kousky ryby, nejprve masitou stranou dolů, 5 minut z každé strany. Vyjměte a dejte stranou.
Ve výpeku v pánvi nechte rozpustit máslo. Osmažte na něm česnek, až se rozvoní, asi 1 minutu, pak přidejte cibuli, rovněž ji zlehka osmažte a zalijte vínem. Nechte trochu odvařit, pak přidejte kousky rajčat a smažte je 1 až 2 minuty, aby se rozvoněly.
Příkon snižte na nízký, vlijte smetanu a na mírném stupni povařte, občas promíchejte. Podle chuti osolte a opepřete. Vsypte lístky špenátu a nechte je zavadnout, pak přidejte parmazán. Krátce povařte, až se sýr rozpustí a omáčku zahustěte škrobovým nálevem (lžičku škrobu rozmíchejte se lžící vody). Vařte už jen asi minutu, promíchejte.
Lososa podávejte přelitého omáčkou, ozdobeného petrželkou. Hodí se k němu třeba nové brambory, ale i křupavé pečivo.