Losos tandoori s hráškovo-mátovým pyré recept
Top Recepty, RybySuroviny na recept
- 3 porce čerstvého lososa (o váze 200 g)
- 100 g řeckého jogurtu
- 1 lžíce koření tandoori masala (viz tipy a triky)
- 320 g mraženého hrášku
- 5 snítek čerstvé máty
- 40 g másla
- 3 lžíce 40% smetany
- mořská sůl
- barevný pepř
- limetka na podávání
Postup Losos tandoori s hráškovo-mátovým pyré
Postup přípravy receptu
-
Gril v troubě rozpalte na maximum.
Lososa nejdříve zbavte šupin tak, že proti jejich směru přejedete několikrát nožem po kůži ryby. Všechny porce ryby pořádně omyjte pod proudem studené vody a osolte z obou stran čerstvě mletou mořskou solí.
Ve větší míse smíchejte 100g jogurtu s velkou lžící tandoori koření. Vložte do ní lososa a všechny kousky pořádně obalte ve směsi.
Porce rozložte na grilovací tácek tak, aby se vzájemně nedotýkaly, tácek přesuňte na plech a vložte do trouby na 10 minut.
Mezitím si postavte na sporák hrnec s vodou a lístky ze 3 snítek máty a společně zvolna přiveďte k varu. Do vroucí vody pak vsypte všechen hrášek a společně vařte tak 4 minuty.
Přeceďte a část hrášku odložte stranou.
Zbytek rozmixujte ponorným mixérem společně se 40g másla do hladké kaše. Přidejte lístky ze zbývajících 2 snítek máty i 3 lžíce smetany a ještě jednou pořádně promixujte.
Výsledné pyré smíchejte s odloženým hráškem, osolte podle chuti a dokořeňte čerstvě mletým barevným pepřem. Servírujte na předehřátém talíři s kouskem limetky.