Losos s cibulovo-česnekovou omáčkou recept
Top Recepty, RybySuroviny na recept
- 2 filety lososa
- 2 velké cibule
- 5 stroužků česneku
- 1/2 - 1 lžička mleté sladké papriky
- sůl
- pepř
- máslo
- smetana na vaření
- rýžová mouka
- jarní cibulka na ozdobu
- Opečené brambory s cibulkou:
- brambory
- koření gyros
- řepkový olej
- 1 velká cibule
Postup Losos s cibulovo-česnekovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Lososa omyjeme a osolíme. Jednotlivé filety zabalíme do alobalu a dáme do trouby. Pečeme podle typu trouby - někdy stačí 15 minut, někdy je třeba i 30 minut. Důležité je, aby maso šlo pěkně od sebe.
Na másle zpěníme ndrobno nakrájenou cibulku. Je třeba, aby byla pěkně zlatavá, ne hnědá. Přidáme prolisovaný česnek, poprášíme mletou sladkou paprikou a 1 minutu restujeme. Zasypeme rýžovou moukou (aby bylo pokryté dno), pořádně promícháme a zalijeme vodou.
Vytvoří se kaše, kterou rozmixujeme ponorným mixérem.
Chvilku necháme povařit, přilejeme smetanu na vaření, podle chuti osolíme a opepříme. Necháme přejít varem.
Na talíři lososa přelijeme omáčkou a ozdobíme čerstvou jarní cibulkou.
Podáváme s baby brambůrky nebo s opečenými brambory. Ty připravíme tak, že syrové brambory nakrájíme na plátky a dáme do igelitového sáčku. V misce smícháme řepkový olej a koření gyros a směs nalijeme do sáčku na brambory. Pořádně protřepeme, aby se všechny bramborové plátky obalily.
Rozpálíme pánvičku a brambory z každé strany opečeme. Dáme do pekáčku a do trouby vyhřáté na 230 stupňů. Pečeme, než jsou pořádně propečené a uvnitř měkké (nesmí být syrové). Během pečení každých cca 10 minut brambory promícháme, aby se nepřilepily k pekáčku. Na oleji můžeme zpěnit nakrájenou cibuli a na posledních pár minut přidat k bramborám do trouby.