Lokše s povidly recept
Top Recepty, Sladká jídlaSuroviny na recept
- 1 kg brambor
- 300 g hladké mouky
- špetka soli
- rozpuštěné máslo
- oblíbená povidla
- moučkovým cukrem
Postup Lokše s povidly
Postup přípravy receptu
-
Brambory uvaříme ve vodě doměkka. Necháme je dobře vychladnout. Proto je lepší vařit je den předem. Studené brambory oloupeme a nastrouháme na jemno do velké mísy. Přisypeme mouku, trošku soli a zamícháme.
Těsto přendáme na vál posypaný moukou a důkladně ho zpracujeme na jemnou a kompaktní hmotu. Z těsta odkrajujeme menší kousky a ty následně na pomoučněném vále vyválíme na tenoučké placky. Lokše pečeme na suché pánvi z obou stran do zlatavé barvy (ideální je pánev na palačinky).
Lokše z obou stran pomažeme máslem, vnitřní stranu pomažeme povidly a srolujeme. Nandáme na talíř, podle chuti posypeme cukrem a polijeme máslem.