Lokše jemné - příloha ke kachně nebo k pečené huse recept
Top Recepty, PřílohySuroviny na recept
- 1,5 kg brambor
- 200-250 g polohrubé mouky i víc, podle brambor
- 2 KL soli
- 1/2 KL kmínu
- husí sádlo
- máslo
Postup Lokše jemné - příloha ke kachně nebo k pečené huse
Postup přípravy receptu
-
Brambory typu B oloupeme, nakrájíme, dáme vařit do osolené vody a přidáme trošku kmínu. Po uvaření slijeme a necháme vychladit. Vlažné brambory rozšťoucháme šťouchadlem. Nevadí, že tam zůstanou malé kousky nerozšťouchané nebo pár kmínů, právě naopak, my je potřebujeme.
Na vál dáme polohrubou mouku, rozmícháme se solí a dáme na to rozšťouchnuté vlažné brambory. Uděláme polotuhé, ale zároveň vláčné těsto, některé brambory snesou víc mouky, tak mouku klidně přidáme. Uděláme z těsta váleček o průměru 6 cm, nakrájíme na 1,5 cm kolečka. Těsto nesmí u válení pružit a smrskávat se.Když si nejsme jisti množstvím mouky, vyválíme zkušební placku.
Rozpálíme teflonovou pánev a můžeme válet placky. Podsypáváme a válíme na sílu asi 3 mm, ne tenčí. Teď vidíme ty kousky brambor v těstíčku, které ty placky trošku nadýchnou. Netlačit na vál! Válet jemně.
Na rozpálenou suchou teflonku dáme placku a pečeme, než začnou naskakovat puchýřky hnědé barvy a placka se trošku nafoukne, otočíme a pečeme stejně z druhé strany.
Doporučuji péct na nejmenším hořáku, abychom měli čas uválet další a ta předchozí se moc nepřipálila.
Rozpustíme v husím sádle máslo, rozmícháme a horkou placku na talíři namažeme pečlivě mašlovačkou touto směsí. Nijak nešetříme a mažeme obě strany. Lokše jsou jemné, měkké, dají se lehce ukusovat.
Do lokší lze dát masovou náplň z kuřecích jater. Játra, 250 g, očistíme od blan a nakrájíme na kousky. Na pánvičce dáme cca 8 PL oleje, na něm osmahneme střední cibuli, hned přidáme játra a opečeme, až jsou po přeříznutí kousků uvnitř propečená. Za stálého míchaní přidáme 1 KL mletého pepře a 1,5 KL majoránky. Odstavíme, necháme prochladnout a osolíme. Umeleme v kuchyňském sekáčku na paštikovou konzistenci i s olejem z pánvičky. Plníme namazané horké lokše ihned po upečení a lehce srolujeme. Na jeden kus dáváme asi 3 KL náplně, docela to stačí, aby nebyly tak moc těžké a vydatné!