Lodičky (z kynutého těsta) recept
Top Recepty, Slané pečivoSuroviny na recept
- 200 g vody
- 40 g oleje
- 380 g hladké mouky
- 1,5 lžičky soli
- 9 g čerstvého droždí
- vejce na potření
Postup Lodičky (z kynutého těsta)
Postup přípravy receptu
-
Ve vlažné vodě rozmícháme droždí a necháme asi 10 minut stát. Přidáme zbytek surovin a vymísíme pružné těsto, které necháme nakynout (přibližně hodinu).
Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na malé díly (5-7) a z každého uděláme bulku. Chvíli je necháme všechny odpočinout, pak každou rozválíme a poskládáme podle fotopostupu.
Všechny lodičky uložíme na plech s pečícím papírem nebo fólií OBRÁCENĚ, lícem dolů – aby se sklady při kynutí nerozevřely a tvar loďky zůstal zachován.
Necháme je tak téměř nakynout, pak obrátíme, chvilku necháme dokynout, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě. Podáváme jen tak, suché nebo obložíme třeba šunkou a kouskem zeleniny.