Lívanečky z máslové dýně recept
Top Recepty, Sladká jídlaSuroviny na recept
- 400 g očištěné máslové dýně
- 2 lžíce másla
- 200-250 ml mléka
- cca 200 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový nebo skořicový cukr
- 2 lžíce cukru krupice
- 2 lžíce citronové šťávy
- citronová kůra dle chuti
- 3 lžíce rumu
- 5 vajec
- olej na smažení
- Dále dle chuti:
- povidla nebo marmeláda
- smetanový tvaroh nebo zakysaná smetana
- tvaroh na strouhání nebo hrudkovitý
- skořicový cukr
Postup Lívanečky z máslové dýně
Postup přípravy receptu
-
Máslovou dýni oloupeme, zbavíme semínek a hrubě nastrouháme nebo pokrájíme na menší kostky. Dáme do kastrolu na rozpuštěné máslo, přidáme cukry, citronovou kůru a šťávu a pod poklicí podusíme na mírném plameni za občasného promíchání doměkka. Dle potřeby můžeme podlít troškou vody. Pak dýni rozmixujeme na pyré, do kterého nalijeme mléko, přidáme žloutky, rum, mouku s práškem do pečiva, dobře promícháme a nakonec vmícháme i tuhý sníh z bílků.
Lžící odebíráme těsto, ze kterého v rozpálené pánvi s troškou oleje tvoříme lívanečky, které smažíme z obou stran dozlatova. Hotové odkládáme na ubrousek odsát přebytečný tuk.
Podáváme sypané skořicovým cukrem, potřené marmeládou nebo jako u nás s parádou, tj. potřené povidly, sypané strouhaným tvarohem a kopečkem vyšlehané šlehačky s tvarohem a cukrem.