Líný chleba pro trpělivé pekařky recept
Top Recepty, Slané pečivoSuroviny na recept
- 40 g žitného pravidelně krmeného kvásku
- 200 g žitné chlebové mouky
- přibližně 2 dcl vody
- Dále:
- 150 g pšeničné chlebové mouky
- 150 g hladké pšeničné mouky
- asi 1,5 - 2 dcl vody
- zhruba 2 vrchovaté lžičky drceného kmínu
- 2 lžičky soli
Postup Líný chleba pro trpělivé pekařky
Postup přípravy receptu
-
40 g žitného pravidelně krmeného kvásku smísíme s 200 g žitné chlebové mouky, přiléváme postupně zhruba 2 dcl vody a pořádně smícháme. Takto necháme v míse na teplém místě zakryté utěrkou asi 12 hodin kvasit.
Po uplynutí 12 hodin můžeme pracovat dále a to tak, že přidáváme 150 g pšeničné chlebové a 150 g hladké pšeničné mouky. Pokud nemáte pšeničnou chlebovou, dejte rovnou 300 g hladké mouky. Vodu přilévejte opatrně a postupně. Přidáme dvě lžičky kmínu a dvě lžičky soli. Zpracováváme těsto, nejlépe hnětačem asi 10 minut.
Poté necháme na ošatce 2-3 hodiny kynout, ale je to jen přibližný čas, uvidíte, jak si těsto povede. Ošatku opět přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě, aby chléb pracoval. Z ošatky vyklopíme a pečeme.
Asi za 10 minut orosíme chleba v troubě vodou a necháme dál péct.