Linecký koláč s tvarohovo-ricottovým krémem, pečenými jablky a ořechy recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

Základní linecké těsto na korpus (na 1 velký koláč anebo 14 ks tartaletek):
300 g hladké mouky (hladká špaldová mouka)
2 ks žloutků
170 g másla (to prostě do lineckého těsta patří)
70 g cukru (třtinového cukru)
nastrouhaná citrónová kůra
Tvarohovo-ricottový krém:
500 g polotučného tvarohu (nízkotučného)
250 g ricotty
1 vajíčko
datlový sirup (množství dle chuti – ochutnejte krém, než do něj fouknete vajíčko)
skořice dle chuti
Jablečno-ořechová vrstva:
5 větších jablek
50 g vlašských ořechů (množství libovolné)
skořice a muškátový květ dle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Veškeré suroviny na korpus zpracujeme v hladké těsto, zabalíme do fólie a dáme na 30-60 min. do ledničky.

  2. Oloupeme jablka, pokrájíme je na malé kousíčky, vložíme do hrnce, zasypeme skořicí a muškátovým květem, zalijeme trochou vody a cca 5-10 minut povaříme.

  3. Pečící formu, případně formičky na tartaletky, vymažeme máslem a vysypeme trochou mouky, aby se těsto nepřilepilo. Tím zajistíme, že koláč zůstane při krájení kompletní (tedy že korpus nezůstane ve formě a na talířku nebudeme mít jen pečený tvarohový krém). Mezitím předehřejeme troubu na 180°C.

  4. Zatímco se těsto chladí, připravíme krém. Smíchejte 2 tvarohy (500 g), 1 ricottu (250 g), dochuťte datlovým sirupem a skořicí. Ochutnejte a přidávejte, dokud nebudete s chutí spokojeni. Pak přimíchejte vajíčko. Vzniklý krém odložte do lednice.

  5. Po 30-60 min. vyndáme těsto z ledničky. Těsto můžete vyválet a dát do formiček. Podle mě zbytečná práce – já těsto do formy jednoduše,,namačkám“.

  6. Poté, co je těsto již natlačené ve formě, navrstvím na něj tvarohovo-ricottový krém a povařenou jablečnou směs. Nakonec posypu vlašskými ořechy a zasypu skořicí.

  7. Koláč vložím do předehřáté trouby na 180°C a peču cca 20-25 minut.

  8. Po upečení nechte koláč venku vychladnout a nakonec vložte na pár hodin do ledničky. Čím více hodin (dnů) bude v ledničce, o to víc bude korpus měkčí.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!