Linecký koláč s tvarohovo-ricottovým krémem, pečenými jablky a ořechy recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Základní linecké těsto na korpus (na 1 velký koláč anebo 14 ks tartaletek):
- 300 g hladké mouky (hladká špaldová mouka)
- 2 ks žloutků
- 170 g másla (to prostě do lineckého těsta patří)
- 70 g cukru (třtinového cukru)
- nastrouhaná citrónová kůra
- Tvarohovo-ricottový krém:
- 500 g polotučného tvarohu (nízkotučného)
- 250 g ricotty
- 1 vajíčko
- datlový sirup (množství dle chuti – ochutnejte krém, než do něj fouknete vajíčko)
- skořice dle chuti
- Jablečno-ořechová vrstva:
- 5 větších jablek
- 50 g vlašských ořechů (množství libovolné)
- skořice a muškátový květ dle chuti
Postup Linecký koláč s tvarohovo-ricottovým krémem, pečenými jablky a ořechy
Postup přípravy receptu
-
Veškeré suroviny na korpus zpracujeme v hladké těsto, zabalíme do fólie a dáme na 30-60 min. do ledničky.
Oloupeme jablka, pokrájíme je na malé kousíčky, vložíme do hrnce, zasypeme skořicí a muškátovým květem, zalijeme trochou vody a cca 5-10 minut povaříme.
Pečící formu, případně formičky na tartaletky, vymažeme máslem a vysypeme trochou mouky, aby se těsto nepřilepilo. Tím zajistíme, že koláč zůstane při krájení kompletní (tedy že korpus nezůstane ve formě a na talířku nebudeme mít jen pečený tvarohový krém). Mezitím předehřejeme troubu na 180°C.
Zatímco se těsto chladí, připravíme krém. Smíchejte 2 tvarohy (500 g), 1 ricottu (250 g), dochuťte datlovým sirupem a skořicí. Ochutnejte a přidávejte, dokud nebudete s chutí spokojeni. Pak přimíchejte vajíčko. Vzniklý krém odložte do lednice.
Po 30-60 min. vyndáme těsto z ledničky. Těsto můžete vyválet a dát do formiček. Podle mě zbytečná práce – já těsto do formy jednoduše,,namačkám“.
Poté, co je těsto již natlačené ve formě, navrstvím na něj tvarohovo-ricottový krém a povařenou jablečnou směs. Nakonec posypu vlašskými ořechy a zasypu skořicí.
Koláč vložím do předehřáté trouby na 180°C a peču cca 20-25 minut.
Po upečení nechte koláč venku vychladnout a nakonec vložte na pár hodin do ledničky. Čím více hodin (dnů) bude v ledničce, o to víc bude korpus měkčí.