Lilek v tymiánové chilli marinádě s brie a šunkovo-pórkovou peřinkou recept

Top Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny na recept

1 lilek
100 g šunky (případně pancetty nebo anglické slaniny)
100 g pórku
150 g sýru brie (případně hermelínu nebo hermaduru)
sůl
na marinádu:
4 lžíce sladko ostré chilli omáčky
2 lžíčky v prstech promnutého sušeného tymiánu
4 lžíce sójové omáčky
2 lžíce olivového oleje

Postup přípravy receptu

  1. Lilek podélně nakrájíme na tenké (necelý centimetr silné) plátky, posolíme a necháme vypotit - asi 15 minut z každé strany.

  2. Suroviny na marinádu promícháme a polovinou množství potřeme vrchní stranu vypocených a osušených lilků.

  3. Párátkem nebo jiným ostrým předmětem propícháme lilek, aby marináda pronikla i do jeho vnitřku.

  4. Po deseti minutách lilek přendáme na plech marinovanou stranou dolů, zbytek marinády naneseme na nepotřenou - nyní vrchní - stranu, opět propícháme a necháme odstát.

  5. Šunku i pórek nakrájíme na proužky, promícháme a zakapeme lžící olivového oleje (pokud použijeme slaninu, olej vynecháme).

  6. Směs poklademe na plátky lilku a zapékáme v troubě vyhřáté na 200°C 15 minut.

  7. Poté poklademe tenkými plátky sýra brie a zapékáme dalších 15-20 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!