Lilek v tymiánové chilli marinádě s brie a šunkovo-pórkovou peřinkou recept
Top Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny na recept
- 1 lilek
- 100 g šunky (případně pancetty nebo anglické slaniny)
- 100 g pórku
- 150 g sýru brie (případně hermelínu nebo hermaduru)
- sůl
- na marinádu:
- 4 lžíce sladko ostré chilli omáčky
- 2 lžíčky v prstech promnutého sušeného tymiánu
- 4 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce olivového oleje
Postup Lilek v tymiánové chilli marinádě s brie a šunkovo-pórkovou peřinkou
Postup přípravy receptu
-
Lilek podélně nakrájíme na tenké (necelý centimetr silné) plátky, posolíme a necháme vypotit - asi 15 minut z každé strany.
Suroviny na marinádu promícháme a polovinou množství potřeme vrchní stranu vypocených a osušených lilků.
Párátkem nebo jiným ostrým předmětem propícháme lilek, aby marináda pronikla i do jeho vnitřku.
Po deseti minutách lilek přendáme na plech marinovanou stranou dolů, zbytek marinády naneseme na nepotřenou - nyní vrchní - stranu, opět propícháme a necháme odstát.
Šunku i pórek nakrájíme na proužky, promícháme a zakapeme lžící olivového oleje (pokud použijeme slaninu, olej vynecháme).
Směs poklademe na plátky lilku a zapékáme v troubě vyhřáté na 200°C 15 minut.
Poté poklademe tenkými plátky sýra brie a zapékáme dalších 15-20 minut.