Lilek s bazalkovým sosem recept
Top Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny na recept
- 1 lilek
- 2 velká rajčata
- 2 lžičky sušené bazalky
- 1-2 stroužky česneku
- kousek papriky kozí roh
- 2-3 lžičky vinného octa
- 50 ml voda
- 1 lžíce olivového oleje
- trocha cukru
- sůl
- mletý pepř
- bílý jogurt
- česnek
- sůl
Postup Lilek s bazalkovým sosem
Postup přípravy receptu
-
C hrnci povaříme vodu, ocet, drobně krájená rajčata, kozí roh, česnek, bazalku, sůl, pepř a olivový olej. Vaříme pomalu, za častého promíchávání a mezitím opečeme na kolečka nakrájený lilek (starší lilky je třeba nechat předem vypotit). Osmažený lilek klademe na papírové ubrousky, abychom odsáli přebytečný tuk.
Pak kolečka lilku rozložíme na talíř, přelijeme bazalkovým sosem a dochutíme bílým jogurtem, smíchaným s rozetřeným česnekem a solí.
Rajčata je před vařením dobré oloupat a možné nastrouhat - sos bude jemnější, s méně kousky. Lilek je možné před smažením obalit v hladké mouce. Podáváme s pečivem nebo jen tak.