Letní lilkové pizzy se zeleninou recept
Top Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny na recept
- 1 větší pěkný lilek
- chutná rajčatová omáčka (úplně klidně použijte kupovanou)
- cherry rajčata
- červená paprika
- zelená paprika
- cuketa
- brokolice (kapary, olivy, špenát, kapusta kadeřávek, žampióny (neni to zelenina, já vim!) atd.
- čerstvé a sušené italské bylinky
- tofu (nebo mandlový sýr nebo třeba drť po výrobě mandlového mléka smíchaná s česnekem a citrónem)
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup Letní lilkové pizzy se zeleninou
Postup přípravy receptu
-
Lilek nakrájejte přibližně na 1 cm silné plátky - může to být podélně, jako na obrázku, nebo na kolečka pro menší kulaté pizzy.
Každý plátek z obou stran lehce nasolte a nechte asi 20 minut až půl hodiny vypotit (tj. odložte to někam na tácek a nevšímejte si toho).
Zvolenou zeleninu a houby nakrájejte na menší kousky, vložte do mísy, zalijte olivovým olejem, sušenými a najemno nasekanými čerstvými bylinkami, osolte a opepřete, lehce promíchejte a nechte marinovat.
Když je lilek hotový, osušte ho papírovou nebo plátěnou utěrkou a lehce z něj vymačkejte přebytečnou vodu.Troubu předehřejte na 180°C a plech vyložte pečícím papírem. Přednejte na něj lilky, potřete olivovým olejem (nebo pro jednodušší nanášení v rovnoměrné vrstvě použijte olivový olej ve spreji) a vložte do trouby. Pečte 20 minut. Poté plech vyndejte, lilky potřete rajčatovou omáčkou, bohatě poklaďte zeleninou (a tofu či mandlovým sýrem) a vraťte zpět do trouby. Pečte dalších 10 minut, či dokud se zelenina pořádně nerozvoní. Podávejte ihned s čerstvými bylinkami, nesnědené kousky skladujte v lednici a dejte si je další den.