Letní kuře z jednoho pekáčku recept

Top Recepty, Drůbeží maso

Suroviny na recept

4 kuřecí čtvrtky nebo 8 horních stehen
cca 800 g malých brambor
palice česneku, neloupaná, rozebraná na stroužky
4 lžíce olivového oleje
200 ml drůbežího vývaru
mletá paprika, klidně i uzená
sůl
pepř
citrón
2 mladé cukety
červená chilli paprička
bazalka

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejeme na 200 st. Kuřecí maso osolíme, opepříme a poprášíme paprikou.

  2. Brambory omyjeme, osušíme, větší překrojíme a osolíme.

  3. Do většího pekáče dáme oliváč, rozmístíme maso, brambory a neoloupané stroužky česneku, které jen popučíme plochou stranou nože nebo dlaní.

  4. Půlkou citronu pokapeme kuře i brambory, druhou půlku překrájíme a přidáme do pekáče.

  5. Pečeme cca půl hodiny, pak podlijeme vývarem a průběžně během dalšího pečení podléváme. Můžeme přidat i trochu bílého suchého vína.

  6. Cuketu nakrájíme na kosty, chilli papričku, zbavenou semínek, nadrobno.

  7. Asi 15 minut před dopečením kuřete vhodíme cuketu a papričku do pekáče. Úplně na závěr přidáme natrhané bazalkové listy. Já si to ještě vylepšila karamelizovanou cibulí: tři velké oloupané cibule jsem nakrájela na osminky, vhodila do woku s kapkou oliváče, posypala trochu třtinového cukru, osolila a zastříkla rýžovým octem. Nechala zkaramelizovat, odpařit ocet... hotovo.

  8. Ještě jsem přihodila tři zbylá rajčátka, dala bych víc, ale už nezbylo ze včerejšího pečení.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!