Kytičkový dort s vanilkovým pudinkovým krémem recept
Top Recepty, DortySuroviny na recept
- Na korpus:
- 5 vajec
- 200 g krupicového cukru
- 200 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 5 lžic vody (teplé)
- Na krém:
- 500 ml mléka
- 150 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 2 vanilkové pudinky (Dr.Oetker nebo od jiného výrobce)
- 375 g másla (1,5 kostky)
- trochu rumu
- Na promázání plátů:
- rybízová nebo višňová marmeláda
- Na povrch:
- čokoládová poleva
- marcipánové nebo jiné ozdůbky
Postup Kytičkový dort s vanilkovým pudinkovým krémem
Postup přípravy receptu
-
Korpus: Z bílků si ušleháme sníh, šleháme dále a po částech přidáme polovinu cukru. Vyšleháme do pevné hmoty.
Žloutky ušleháme s s druhou polovinou cukru do bílé pěny, přidáme vodu, část mouky a pak už opatrně a lehce, nejraději ručně, po částech a střídavě zbytek mouky s práškem do pečiva a sníh.
Hmotu dáme do dortové formy, na dně vyloženou papírem na pečení. Doporučovaná teplota při pečení je prvních 10 minut při 180°C a pak 30 - 40 minut při 150°C. Já osobně nevím, mám plynovou troubu.
Krém: Do vlažného mléka přidáme cukr, vanilkový cukr, rozšleháme 2 pudinkové prášky a svaříme za stálého mícháni na hustou kaši. Chvíli se zdá, že se nám směs srazila, nelekáme se a rychle mícháme, vše se spojí dohladka.
Odstavíme a ještě horké zakryjeme fólií a necháme pořádně vychladnout.
Pak pudink přendáme do mísy, trochu prošleháme a po částech přidáváme máslo zhruba o stejné teplotě, jako máme pudink. Šleháme do lehkého krému, nakonec přidáme trochu rumu. Nejraději si pudink uvařím den předem a taktéž je třeba v předstihu vyjmout z chladničky máslo.
Korpus si 2 x prořízneme, potřeme slabě marmeládou, krémem a složíme. Povrch a boky taky tence potřeme krémem, uhladíme a dáme do chladničky ztuhnout.
Pak na dort použijeme oblíbenou čokoládovou polevu a po jejím zatuhnutí dort dozdobíme dle své fantazie. Místo polevy můžeme dort nechat potřený jen krémem a vhodně dozdobit.