Kynuté těsto bez žloutků - univerzální recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

500 g hladké mouky
3 polévkové lžíce cukru
250 ml mléka
1/2 kávové lžičky soli
100 ml oleje
1 bílek
20 g čerstvého droždí
Na švýcarky:
2 x 50 g másla
cukr a skořice podle chuti
cukr
mleté ořechy
žloutek na potírání

Postup přípravy receptu

  1. Zo surovín odoberieme 100 ml mlieka, 1 PL cukru a 100 g múky. Toto mlieko mierne ohrejeme, vmiešame do neho rozdrobené droždie a cukor, múku. Vymiešame kašičku a necháme v teple pracovať aspoň 30 minút.

  2. Do zvyšnej múky vmiešame soľ, cukor, pridáme olej, vaječné bielko (len vidičkou prešľahané) a nakysnutú zmes mlieka, múky, cukru a droždia. Postupne pridáme vlažné mlieko a vypracujeme hladké elastické cesto, ktoré necháme v teple vykysnúť, kým nezdvojnásobí objem.

  3. Potom s ním pracujeme podľa ľubovôle, ja som dnes robila švýcarky: Vykysnuté cesto som rozdelila na dve časti, každú vyvaľkala asi na 0,5 cm hrúbku. Potrela som zmäknutým maslom (na jeden diel 50 g), posypala zmesou cukru a orechov.

  4. Druhý diel som potrela maslom, posypala cukrom a škoricou. Zvinula som po dlhšej časti ako závin, pokrájala na cca 4 cm kúsky. Na plechu stáli cca 15 minút, v strede som skoro prerezala ku spodu tupou stranou nožom.

  5. Potrela som žĺtkom, zmiešaným s trochou mlieka. Piekli sa asi 15-18 min. 180°C.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!