Kynutá perníková bábovka s jablečnou náplní recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- 350 g celozrnné mouky (já použila špaldovou)
- 1 poctivá lžíce bílého jogurtu
- 1 lžička stévie
- 150 ml mléka (záleží na savosti mouky)
- 1 žloutek
- 1/2 kostky droždí (cca 20 g)
- 1 lžička třtinového cukru
- 2 lžičky perníkového koření
- 1-2 lžičky kakaa
- špetka soli
- Náplň:
- 3-4 jablka
- skořice
- hrst vlašských ořechů
Postup Kynutá perníková bábovka s jablečnou náplní
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si do misky nasypeme mouku, uděláme doprostřed důlek, kde rozdrobíme droždí, posypeme lžičkou cukru, zalejeme teplým (ne horkým!) mlékem a lehce zasypeme moukou. Necháme vzejít kvásek. Po vzejití kvásku přidáme zbylé suroviny a vypracujeme nelepivé těsto, které posypeme lehce moukou a dáme kynout na teplé místo na hodinku.
Během této doby těsto jednou až dvakrát promísíme. Těsto vyválíme na silnější placku, na kterou naneseme jablečnou náplň (vytvoříme ji rozmixováním jablek, ořechů a skořice).
Placku zabalíme jako bychom tvořili závin a přeneseme do formy na bábovku, kterou jsme si vymazali a vysypali kokosem. Necháme ještě cca 20 minut kynout.
Bábovku potom potřeme mlékem a dáme do vyhřáté trouby na 180°C na cca 30-40 minut (zkusíme špejlí). Po vytáhnutí bábovku opět potřeme mlékem.