Květáková polévka s uzeným masem recept
Top Recepty, PolévkySuroviny na recept
- 400 g růžiček květáku + 1-2 listy
- 150 g uzeného masa z ramínka, rolky, plece...
- 100 g mrkve
- máslo nebo olej
- 40 g hladká mouka
- 1 větší stroužek česneku
- muškátový květ na špičku lžičky
- cca 1,4 l vývaru
- sůl
- pepř mletý
- petrželka, pažitka (pokud nedáme květákový list)
Postup Květáková polévka s uzeným masem
Postup přípravy receptu
-
Na kousku rozpuštěného másla nebo oleje lehce osmažíme hrubě nastrouhanou mrkev, ke které následně přidáme krátce osmažit i na kostičky pokrájené uzené maso a nasekaný česnek, přidáme dle chuti muškátový květ, opepříme a osolíme dle slanosti uzeného masa, přisypeme mouku a promícháme.
Do této směsi přilijeme za stálého míchání vývar, přisypeme růžičky květáku a vaříme do jeho změknutí. Kdo má vlastní nestříkaný květák nebo bio květák, přidá na nudličky pokrájené omyté jeden až dva listy.
Když je květák měkký (nerozvařený), rozbijeme ho na menší kusy šťouchadlem na brambory, polévku případně ještě dochutíme solí, pepřem, přidáme čerstvě nasekanou nať dle vlastní chuti, pokud jsme nedali listy květáku a můžeme podávat.