Kváskový mazanec recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- na rozkvas:
- 35 g pšeničného kvásku
- 160 g (ml) vody
- 80 g špaldové mouky
- 100 g hladké mouky
- (smíchat, nechat zakryté 12 hodin kvasit v teple).
- Dále:
- 1 vejce
- 50 g vody
- 80 g změklého másla
- 80 g cukru
- 2 vanilkové cukry
- větší špetka soli
- citrónová kůra
- 320-340 g hladké mouky (podle potřeby)
- hrst rozinek
Postup Kváskový mazanec
Postup přípravy receptu
-
K rozkvašenému kvásku přidáme ostatní suroviny, umícháme těsto a necháme asi 2-2,5 hodiny kynout v teple.
Pak ho na pomoučeném stole popřekládáme a vytvarujeme kulatý bochník, který dáme kynout spojem dolů do pečící fólií vyloženého velkého cedníku nebo mísy.
Po vykynutí chytneme fólii za okraje a i s mazancem přeneseme na plech a tam uložíme stejně, jako ležel v cedníku (na fólii, spojem dolů). Opatrně ho potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme plátky mandlí, nařízneme a upečeme ve vyhřáté troubě (vložíme do trouby vyhřáté na 200°C, ihned teplotu zmírníme na 170-180°C a upečeme – asi 30-35 minut, vyzkoušíme špejlí). Pokud by mazanc začal brzo hodně hnědnout, teplotu ještě o něco snížíme a tak i dopečeme.