Kvašené pikantní zelí recept
Top Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny na recept
- 10 kg bílého zelí (krouhaného)
- 1/2 kg cibule (na kolečka)
- 2 červené kapie
- 3 mrkve
- 10 dkg křenu (strouhaného)
- svazek kopru (posekaného)
- 4 jablka (kyselá, na osminky)
- 1/2 sáčku Deka
- 1/2 sáčku celého kmínu
- 10 dkg soli
- 4 bobkové listy (nalámané)
- 5 kuliček nového koření (rozdrcených)
Postup Kvašené pikantní zelí
Postup přípravy receptu
-
Zelí dáme do dostatečně velké nádoby, ve které vše budeme míchat.
Mrkev nastrouháme na hrubo, křen na jemno a papriku na slabé proužky. Vše, včetně koření, jablek, kopru a cibule přidáme k zelí a dobře promícháme.
Nakonec postupně plníme do vhodné velké nádoby (soudku apod.) a řádně mačkáme, aby zelí pustilo co nejvíce šťávy. Zatížíme.
Necháme kvasit asi 4-6 týdnů v teplejší tmavé místnosti.