Kuřecí stehna na šalvěji, plněná chorizem a bazalkou recept
Top Recepty, Drůbeží masoSuroviny na recept
- Kuřecí stehna s kostí 3 ks
- chorizo 100 - 150 g
- mleté vepřové maso (plec) 150 g
- šalvěj 3 listy
- bazalka 3 listy
- sůl
- pepř mletý bílý
- cibule 2 ks
- víno bílé suché 1 dcl
- olivový olej 1 lžíce
- mouka hladká 1 lžíce
- vývar drůbeží (voda) na podlití
Postup Kuřecí stehna na šalvěji, plněná chorizem a bazalkou
Postup přípravy receptu
-
Kuřecí stehna vykostíme - maso zbytečně nerozkrajujeme, ale kosti šikovně vytáhneme, bez většího porušení kůže a masa.
Chorizo nakrájíme na kostičky a mixérem je rozdrtíme na jemno (dělala jsem ponorným a šlo to dobře).
V misce si rozmícháme mleté maso, namleté chorizo, nakrájenou bazalku, špetku pepře, sůl a lžíci vína.
Vykostěná stehna naplníme připravenou masovou směsí a poté je sepneme kovovými jehlami (zašitím nití) tak, aby nám náplň nevypadávala ven. Hotové maso jemně osolíme.
Na pánvi si rozehřejeme olivový olej a stehna na něm ze všech stran opečeme do zlatova.
Cibuli si oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a dáme do pekáčku. Opečená stehna přidáme k cibuli (švem dolů), výpek na pánvi si trochu naředíme, lehce odvaříme a nalijeme do pekáčku. Pod každé stehno dáme lístek šalvěje, maso podlijeme do 1/3 výšky masa, lehce osolíme, přiklopíme poklicí a dáme péct do vyhřáté trouby na 180°C. Během pečení do šťávy seškrabujeme nápek ze stěn pekáčku (pro výslednou barvu šťávy), maso přeléváme vypečenou šťávou a dle potřeby podléváme vývarem.
Hotové maso vyjmeme a uložíme do tepla.
Šťávu si vypečeme na tuk, přidáme mouku, za stálého míchání jí orestujeme do zlatova a podlijeme vývarem. Necháme jí 10 min. provařit, pak přidáme víno a necháme ještě asi 10 min. pomalu provářet. Šťáva by nám měla udělat glanc - pustit tuk na povrch. Zahustit lze i moukou rozmíchanou s trochou studené vody.
Provařenou šťávu dochutíme solí, špetkou mletého pepře a vložíme do ní hotová stehna zbavená jehel. Šťávy má být jen trochu - není to omáčka. Jako příloha se hodí rýže, nebo brambory v mnoha úpravách - opečené, vařené, kaše. A samozřejmě i čerstvá zelenina - obloha, salát.