Kuřecí prsa na medu, s tzatziki omáčkou recept
Top Recepty, Drůbeží masoSuroviny na recept
- 4 kuřecí prsní řízky
- 6 lžic medu
- 1 menší citron
- 5 lžic másla
- 6-8 stroužků česneku
- 2-3 salátové okurky
- 0,75 l řeckého jogurtu
- panenský olivový olej
- kopr
- 4 hezky vypadající snítky máty
- pepř
- sůl
- voda
- Volitelné:
- 1 kg brambor, mléko na kaši, jarní cibulka
- nebo kvalitní chléb, pita chléb či bagetka
Postup Kuřecí prsa na medu, s tzatziki omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Pokud děláte kaši či šťouchané brambory, nakrájejte nejprve brambory a dejte je vařit v osolené vodě. Příprava zbytku je velmi rychlá, takže vám to krásně vyjde.
Bokem dejte vařit dostatek vody. Maso nenaklepávejte, nechte ho, jak je, jen ho mírně potřete solí. Máslo dejte roztát do hluboké pánve či rendlíku a na něm maso mírně osmahněte. Následně přidejte med a na něm maso restujte dalších několik minut. Mezitím prolisujte 2-3 stroužky česneku a přidejte je k masu s medem. To pak zalijte horkou vodou, přikryjte pokličkou a nechte dusit. Čas od času je obraťte. Vymačkejte šťávu z citronu a podle chuti ji přidejte k masu společně se špetkou či dvěma soli.
Okurku oloupejte a nastrouhejte. Následně vezměte čistou misku, dostatečně velkou, aby se tam dala smíchat s jogurtem, koprem a česnekem. Než do ní okurku vložíte, vymačkejte z ní tolik vody, kolik jen jde. Můžete to udělat buď tak, že strouhanou okurku naberete do dlaní a zkrátka vymačkáte vodu skrz prsty, nebo ji zabalíte do čisté utěrky a vymačkáte vodu skrz ni. V misce ji smíchejte s dostatečným množstvím řeckého jogurtu a nasekaného kopru (řecký jogurt se zpravidla prodává v litrových kyblících, takže tam je to snadné, kopru vezměte snítku až tři, podle chuti) a se zbytkem vylisovaného česneku. Směs mírně osolte a opepřete, přidejte pár kapek citronu a olivového oleje, dobře zamíchejte a podle chuti ještě dochuťte solí a pepřem. Tzatziki by měly být poměrně tuhé. Tzatziki zatím vložte do lednice.
Zkontrolujte a obraťte maso. Část vody by měla být vypařená a měla by vzniknout hustší hnědá, až zlatavá omáčka. Než maso sundáte z ohně, připravte přílohu - brambory, kaši, rozpečený chléb či bagetku.
Nakonec maso vyndejte na mělčí talíře, mírně zalijte medovou šťávou, přidejte přílohu a dvě až tři lžíce tzatziki na každý talíř. Tzatziki ozdobte mátou, a pokud máte kaši či šťouchané brambory, můžete je zasypat jarní cibulkou.