Kuřecí kung pao recept
Top Recepty, Drůbeží masoSuroviny na recept
- 500 g kuřecích prsou
- 10 kuliček (sečuánského) pepře
- 2 lžíce čínského vína
- 2 lžíce škrobu
- 1 lžíce Čína koření
- 1-2 chilli papričky (podle chuti)
- 1 šálek loupaných neslaných arašídů
- 1 lžíce sezamového oleje (nebo 2 lžíce sezamových semínek)
- 7 lžic světlé sojové omáčky
- 3 lžíce tmavé sojové omáčky
- 3 jarní cibulky
- 5 plátků zázvoru (nebo sypký sušený)
- 5 stroužků česneku
- 1 dl oleje
- 1 kapie (nebo obyčejná paprika)
- 1 lžička cukru
- sůl
- 1/2 octa (rýžového)
Postup Kuřecí kung pao
Postup přípravy receptu
-
Maso nakrájíme na kostky cca 1,5 cm silné.
V litrové míse připravíme marinádu na maso. Smícháme půl lžíce tmavé sojové omáčky, 1 lžíce světlé sojové omáčky, 2 lžíce vína, 1 lžíci škrobu a k tomu 3 lžíce vody a špetku soli. Do marinády vložíme kuřecí kousky, promícháme a urovnáme, aby bylo všechno maso v marinádě. Dáme do chladu na 30 minut.
Oloupeme arašídy a osmažíme je na lžíci oleje. Nesmějí se spálit!!!
Nasekáme nahrubo stroužky česneku, papriku s jarní cibulkou a zázvor nakrájíme na cca 1 cm dlouhé kousky (nudličky). Zelenina musí být čerstvá!!!!
Připravíme zálivku na maso z 5 lžic světlé sojové omáčky, 2 lžic tmavé sojové omáčky, půl lžíce octa, 1 lžíce sezamového oleje (2 lžíce sezamu upraveného v hmoždíři), 1 lžíce škrobu, 2 lžic vody a 1 lžičky cukru.
Ve woku rozpálíme 1 dl oleje, až se u vařečky ponořené do oleje začnou tvořit drobné bublinky, přidáme okapané (v cedníku) namarinované maso a cca 3 min smažíme, aby kostky kuřete dostaly nazlátlou barvu. Poté dáme maso zpět do marinovací mísy.
Do rozpáleného zbylého oleje vhodíme 1 lžíci směsi koření Čína, 10 kousků (sečuánského) pepře (pokud chcete jídlo pikantnější přidejte ještě nějaké chilli) a vše cca 1 minutu smažíme, aby se koření rozvonělo.
Přisypeme cibuli, česnek, zázvor a cca 1 minutu restujeme.
Následně přidáme papriku a již předsmažené kuřecí kousky, přilijeme zálivku a za stálého míchání ještě 2 minuty zprudka smažíme.
Nakonec (aby nezměkly) přihodíme upražené arašídy, prohodíme (promícháme) a ihned podáváme.