Kuře na paprice podle Romana Vaňka recept

Top Recepty, Drůbeží maso

Suroviny na recept

1/2 menšího kuřete
2 kuřecí prsa
2 polévkové lžíce másla (30 g)
1 polévková lžíce rostlinného oleje
2 střední cibule
sůl
pepř
4 polévkové lžíce máslové jíšky
2 polévkové lžíce mleté sladké papriky
200 ml mléka
200 ml smetany (alespoň 31%)
600 ml vody
1 kostka kuřecího bujónu

Postup přípravy receptu

  1. 1. V rozpáleném kastrolu rozehřejeme máslo společně s olejem.

  2. 2. Maso důkladně osolíme, opepříme a přidáme do kastrolu, restujeme ze všech stran dozlatova, nejdříve kůží dolů (cca 10 minut).

  3. 3. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a společně s masem restujeme, dokud cibulka nezrůžoví (cca 15 - 20 minut).

  4. 4. Opečené maso vyjmeme a do cibule přidáme mletou papriku. Krátce restujeme, stačí půl minuty. Maso vrátíme do kastrolu, zalijeme vodou, přidáme kostku bujónu a přivedeme k varu.

  5. 5. Přikryjeme pokličkou a snížíme teplotu. Kuře dusíme při mírné teplotě doměkka, cca 45 minut.

  6. 6. Měkké kuře vyjmeme z kastrolu a zahustíme jíškou.

  7. 7. Přidáme mléko a 15 minut provaříme při mírné teplotě.

  8. 8. Mezitím kuře vykostíme (pokud nepodáváme celou porci kuřete) a zbavíme kůže, nakrájíme na přiměřené kousky.

  9. 9. Do omáčky přilijeme smetanu, přivedeme k varu a stáhneme z plotny.

  10. 10. Omáčku scedíme přes husté síto, příp. můžeme rozmixovat v mixeru dohladka.

  11. 11. Do omáčky vložíme maso, necháme prohřát a podáváme s kynutými knedlíky, příp. těstovinami nebo rýží.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!