Kuře na levanduli, medu a citronu recept
Top Recepty, Drůbeží masoSuroviny na recept
- 2 kuřecí čtvrtky
- 1 větší kuřecí prso (možno použít rozporcované celé kuře nebo jen paličky či jiné části)
- 1 citron
- 2,5 polévkové lžíce medu
- 3 stroužky česneku
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 polévková lžíce sušené levandule
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu (nebo snítka čerstvého)
- 1 lžička sušené citronové trávy
- cca 1 lžička sladké papriky
- špetka soli
- 6 středních brambor
- trocha olivového oleje
- sůl
- pepř
Postup Kuře na levanduli, medu a citronu
Postup přípravy receptu
-
Maso je dobré namarinovat dopředu. Tudíž jsem si v misce smíchala med, šťávu z trochu vysušeného citronu, místo kůry jsem dala citronovou trávu, prolisovaný česnek, olej, tymián, levanduli, papriku a sůl.
V marinádě jsem obalila maso a nechala jej pak asi hodinu v lednici odpočívat. Když tam bude déle, je to jen dobře.
Troubu jsem si zapnula na 200°C.
Zprvu jsem maso pekla asi 20 minut kůží dolů. Pak jsem jej obrátila a pekla dalších zhruba 25-30 minut. Pekáč se nepřikrývá.
Jako přílohu jsem zvolila jednoduše pečené brambory, které jsem si celé ve slupce uvařila, poté rozkrojila na měsíčky a na plechu zakápnuté olivovým olejem a ochucené solí a pepřem dala péct, dokud nedostaly zlatavou barvu. Prostě jsem je šoupla pod kuře a když to bylo hotové, dopřála jsem jim tak 10 minut pod větrákem =).