Krtkův dortík na plechu recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Korpus:
- 320 g hladké mouky
- 150 g cukru krystalu
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 3 lžíce kakaa
- 200 ml oleje
- 200 ml mléka
- 3 vejce
- Krém:
- 250 g měkkého tvarohu
- 400 g zakysané smetany
- 1 smetana ke šlehání
- 1 hořká čokoláda
- 1 vanilkový cukr
- 4-5 banánů
- Pudink:
- 300 ml mléka
- 1,5 balíčku vanilkového pudinku
- 3 lžíce cukru
Postup Krtkův dortík na plechu
Postup přípravy receptu
-
Žloutky oddělíme od bílků a vyšleháme s cukrem do pěny. Následně přilijeme mléko a olej. Mouku smícháme s kakaem a práškem do pečiva. Sypkou směs postupně zašleháme do tekuté směsi. Nakonec vyšleháme bílky se špetkou soli do tuhého sněhu, který opatrně ručně vmícháme do těsta. Těsto vlijeme do předem vymazaného a vysypaného plechu s vyšším okrajem. Pečeme na 160 stupňů asi 20 minut. Až bude špejle suchá, korpus vyndáme a necháme ho vychladnout.
Mezitím připravíme krém. Nejdříve uděláme pudink, který necháme vychladnout. Tvaroh vyšleháme spolu se zakysanou smetanou a cukrem. Vychladlý pudink postupně zašleháme ke krému. Nakonec zašleháme smetanu ke šlehání, kterou jsme vyšlehali do tuha a na jemno nastrouhanou čokoládu.
Vychladlý korpus vydlabeme. Nožem naznačíme okraje a vytvoříme pomyslnou mřížku pomocí nože, aby vznikla jakoby šachovnice. Lžící velmi opatrně vydlabáváme korpus, abychom neporušili dno dortu. Vydlabaný korpus dáme stranou na posypání dortu.
Banány rozpůlíme na půl a poklademe jimi dno korpusu. Naneseme krém a nakonec dort posypeme vydlabaným korpusem. Dort necháme alespoň přes noc v lednici nebo chladu.