Krkovička se smetanovou shiitake omáčkou recept
Top Recepty, OmáčkySuroviny na recept
- 2 plátky libovější krkovičky bez kosti nebo kotlety, plece...
- sůl
- pepř mletý
- 80 g čerstvé houby shiitake
- citronový tymián dle chuti
- 1 stroužek česneku
- olej
- 200 g zakysané smetany
- solamyl nebo hladká mouka
- vývar dle potřeby
Postup Krkovička se smetanovou shiitake omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Silnější plátky masa po stranách nakrojíme, aby se nám při tepelné úpravě nekroutily, osolíme je a opepříme čerstvě mletým pepřem. V rozpálené pánvi s troškou oleje je osmažíme z obou stran dozlatova, přisypeme omyté houbičky (větší překrájíme), rozmáčknutý česnek, snítku citronového tymiánu a vše necháme společně rozvonět.
Poté přilijeme trošku vývaru a zvolna dusíme pod poklicí doměkka. Vývar přiléváme postupně a jen po troškách. Když je maso měkké, vyndáme ho stranou na nahřátý talíř, v zakysané smetaně pokojové teploty rozmícháme trošku solamylu nebo hladké mouky, tu nalijeme za stálého míchání do pánve se šťávou z masa a necháme krátce provařit. Pokud jsme šťávu zredukovali na minimum, není nutné přidávat škrob ani mouku a smetanu jen prohřejeme. Vyndáme snítku z citronového tymiánu, případně omáčku ještě dochutíme solí, pepřem.
Podáváme s rýží, bramborem nebo širokými nudlemi.