Krkovička se smetanovou shiitake omáčkou recept

Top Recepty, Omáčky

Suroviny na recept

2 plátky libovější krkovičky bez kosti nebo kotlety, plece...
sůl
pepř mletý
80 g čerstvé houby shiitake
citronový tymián dle chuti
1 stroužek česneku
olej
200 g zakysané smetany
solamyl nebo hladká mouka
vývar dle potřeby

Postup přípravy receptu

  1. Silnější plátky masa po stranách nakrojíme, aby se nám při tepelné úpravě nekroutily, osolíme je a opepříme čerstvě mletým pepřem. V rozpálené pánvi s troškou oleje je osmažíme z obou stran dozlatova, přisypeme omyté houbičky (větší překrájíme), rozmáčknutý česnek, snítku citronového tymiánu a vše necháme společně rozvonět.

  2. Poté přilijeme trošku vývaru a zvolna dusíme pod poklicí doměkka. Vývar přiléváme postupně a jen po troškách. Když je maso měkké, vyndáme ho stranou na nahřátý talíř, v zakysané smetaně pokojové teploty rozmícháme trošku solamylu nebo hladké mouky, tu nalijeme za stálého míchání do pánve se šťávou z masa a necháme krátce provařit. Pokud jsme šťávu zredukovali na minimum, není nutné přidávat škrob ani mouku a smetanu jen prohřejeme. Vyndáme snítku z citronového tymiánu, případně omáčku ještě dochutíme solí, pepřem.

  3. Podáváme s rýží, bramborem nebo širokými nudlemi.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!