Krkovička pečená po staročesku recept
Top Recepty, Vepřové masoSuroviny na recept
- 1 vepřová krkovička vcelku bez kosti (1250 g)
- sůl
- pepř
- 1 mrkev
- 1 petržel
- kousek celeru
- 2 cibule
- 8-10 stroužků česneku
- 3 lžíce oleje
- 1 lžíce Staročeského koření od Vitany
- 1 lžička sušeného tymiánu
- hladká mouka
Postup Krkovička pečená po staročesku
Postup přípravy receptu
-
Z oleje, Staročeského koření, tymiánu a z pěti prolisovaných stroužků česneku umícháme kompaktní marinádu.
Krkovičku osolíme a opepříme, potřeme marinádou a dáme do lednice uležet přes noc.
Na pekáč nakrájíme na kostičky cibuli, mrkev, petržel, celer a česnek, vložíme maso, podlijeme vodou a dáme do trouby péct. Pečeme zakryté při teplotě 220°C asi 2,5 hodiny. Maso několikrát během pečení zkontrolujeme, přelijeme výpekem a podlijeme vodou.
Po 2,5 hodinách pečení odkryjeme poklici, ztlumíme teplotu na 200°C a dopečeme, aby mělo maso pěknou barvu.
Upečenou krkovici vyjmeme, výpek dáme do rendlíku na sporák, zeleninu buď propasírujeme nebo pomačkáme šťouchadlem na brambory, výpek vydusíme do tuku, zasypeme asi 2-3 lžícemi hladké mouky, prosmahneme a zalijeme asi 1,5 dcl vody, řádně promícháme a přivedeme k varu. Vaříme 15 minut, podle chuti pravděpodobně dosolíme.
Maso nakrájíme na plátky a podáváme přelité omáčkou. Příloha: brambory