Křenové kuře a jablka na sektu recept
Top Recepty, Drůbeží masoSuroviny na recept
- 1 celé kuře nebo kuřecí stehna
- 500 g bílý jogurt
- čerstvý strouhaný křen
- sůl
- voda nebo vývar na podlití
- dušená jablka:
- 5 jablek
- 1 PL másla
- 1 cibule
- 1 PL hnědého cukru
- sůl
- cca 100 ml sektu nebo suchého bílého vína
Postup Křenové kuře a jablka na sektu
Postup přípravy receptu
-
Kuře naporcujeme, omyjeme, osušíme a podle zvyklostí nasolíme.
Jogurt smícháme se strouhaným křenem (podle chuti, já jsem dala asi 3 vrchovaté polévkové lžíce).
Kuře dáme do pekáčku, zalijeme jogurtem a řádně promícháme tak, aby se maso jogurtem důkladně obalilo. Necháme odležet, nejlépe přes noc.
Poté pekáček s kuřetem vložíme do vyhřáté trouby a pečeme doměkka a dozlatova.odle potřeby podléváme vodou nebo vývarem.
Jablka oloupeme, rozčtvrtíme a vykrojíme jádřinec.
Na pánvi rozehřejeme máslo, orestujeme na něm na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme jablka, zasypeme cukrem a smažíme. Občas zamícháme, ale opatrně, aby se jablíčka nezačala rozpadat.
Když začne cukr karamelizovat, podlijeme sektem (vínem) a bez míchání necháme cca 2 minutky dusit na prudším ohni. Tekutina by se měla téměř vydusit. Pikantní, sladkokyselou chuť doladíme trochou soli a jablíčka servírujeme s křenovým kuřetem. Jako přílohu volíme brambory (vařené, šťouchané, americké...)