Křenové kuře a jablka na sektu recept

Top Recepty, Drůbeží maso

Suroviny na recept

1 celé kuře nebo kuřecí stehna
500 g bílý jogurt
čerstvý strouhaný křen
sůl
voda nebo vývar na podlití
dušená jablka:
5 jablek
1 PL másla
1 cibule
1 PL hnědého cukru
sůl
cca 100 ml sektu nebo suchého bílého vína

Postup přípravy receptu

  1. Kuře naporcujeme, omyjeme, osušíme a podle zvyklostí nasolíme.

  2. Jogurt smícháme se strouhaným křenem (podle chuti, já jsem dala asi 3 vrchovaté polévkové lžíce).

  3. Kuře dáme do pekáčku, zalijeme jogurtem a řádně promícháme tak, aby se maso jogurtem důkladně obalilo. Necháme odležet, nejlépe přes noc.

  4. Poté pekáček s kuřetem vložíme do vyhřáté trouby a pečeme doměkka a dozlatova.odle potřeby podléváme vodou nebo vývarem.

  5. Jablka oloupeme, rozčtvrtíme a vykrojíme jádřinec.

  6. Na pánvi rozehřejeme máslo, orestujeme na něm na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme jablka, zasypeme cukrem a smažíme. Občas zamícháme, ale opatrně, aby se jablíčka nezačala rozpadat.

  7. Když začne cukr karamelizovat, podlijeme sektem (vínem) a bez míchání necháme cca 2 minutky dusit na prudším ohni. Tekutina by se měla téměř vydusit. Pikantní, sladkokyselou chuť doladíme trochou soli a jablíčka servírujeme s křenovým kuřetem. Jako přílohu volíme brambory (vařené, šťouchané, americké...)


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!