Krémový čokoládový dort s jahodami recept
Top Recepty, DortySuroviny na recept
- Na korpus 24 cm:
- 250 g cukru krupice
- 88 g hladké mouky
- 44 g hrubé mouky
- 6 vajec
- 92 ml oleje
- 2–3 lžíce kakaa
- Čokoládový krém:
- 250 ml mléka
- 2 lžíce cukru krystal
- 1 vanilkový puding
- 1 máslo 250g
- 2 lžíce kakaa
- 1/2 nastrouhané tabulky čokolády na vaření
- Marmeláda
- čerstvé jahody
- obarvený kokos
- čokoláda na polévání dortu dole v odkazu
- marcipánová modelovací hmota na ozdoby
Postup Krémový čokoládový dort s jahodami
Postup přípravy receptu
-
Do mísy vložíme žloutky, přidáme polovinu cukru a vyšleháme do tuhé pěny. Potom přidáme oba druhy mouky, kakao a olej. Ve druhé míse vyšleháme bílky se zbylým cukrem v pevný sníh. Opatrně vmícháme do těsta.
Troubu předehřejeme na 150°C. Na dno formy dáme pečící papír a boky formy vymažeme olejem. Těsto do formy nalijeme a vložíme do trouby. Pečeme 30-45 minut. Poté necháme na mřížce vychladnout.
V polovině mléka rozmícháme cukr a zahřejeme si ho. Zbytek mléka zamícháme s vanilkovým pudinkem a do vroucího mléka vlijeme. Vaříme a mícháme do hustoty krému. Přikryjeme mikroténovým sáčkem, po povrchu uhladíme a necháme vychladnout.
Zabráníme tak vzniku škraloupu. Necháme vystydnout za pokojové teploty spolu s jedním máslem. Připravíme si nastrouhanou čokoládu.
Po vychladnutí pudink promixujeme a postupně za stálého šlehání přidáme změklé máslo. Na konec dáme do krému 2 lžíce kakaa na vaření a půl tabulky čokolády. Vše vyšleháme.
Okraje dortu opatrně obřežeme nožem. Položíme na dort pečící papír a na něj talíř ve velikosti dortu a celé to překlopíme. Takto máme povrch dortu krásně rovný.
Korpus přepůlíme, spodní část namažeme marmeládou a velkou vrstvou krému. Poklademe čerstvýma jahodami, které jsme nakrájeli na menší části a přiložíme horní díl korpusu.
Povrch korpusu pomažeme také marmeládou a povrch i boky dortu zbylým krémem. Uhladíme a necháme ztuhnout v lednici.
Potom poléváme povrch čokoládou, po ztuhnutí zdobíme kokosem a různými ozdobami podle vlastního vkusu.