Krémová polévka z pečené zeleniny s krutonky a parmazánovým chipsem recept
Top Recepty, PolévkySuroviny na recept
- 1 velký batát
- 3-4 brambory
- 3 velké mrkve
- 1 kedlubna
- hrst kapustiček
- bylinková sůl
- zeleninový vývar
- čerstvě mletý bílý pepř
- olivový olej
- zakysaná smetana
- hladkolistá petržel
- Chipsy:
- 50 g strouhaného parmazánu nebo Gran Moravia
- Krutonky:
- 2 krajíčky chleba
- 1 lžíce oleje
Postup Krémová polévka z pečené zeleniny s krutonky a parmazánovým chipsem
Postup přípravy receptu
-
Zeleninu očistíme, nakrájíme na kousky, ochutíme bylinkovou solí a zakápneme olivovým olejem. Promícháme a dáme na plech s pečícím papírem. Vložíme do vyhřáté trouby na cca 180° a pečeme doměkka. Kdyby se nám začala připalovat, přikryjeme ji alobalem.
Hotovou zeleninu přendáme do hrnce, zalijeme zeleninovým vývarem a krátce povaříme. Necháme mírně zchladnout a rozmixujeme na jemný krém. Dochutíme pepřem.
Chléb nakrájíme na kostičky a opečeme na lžíci oleje. Rozehřejeme menší pánvičku s nepřilnavým povrchem a nasypeme na ni několik proužků z nastrouhaného sýra. Necháme ho rozpustit (je potřeba hlídat aby se nespálil) a odstavíme z ohně. Sýrové chipsy necháme na pánvičce zchladnout a odloupneme je.
Polévku rozdělíme do misek, doplníme lžící zakysané smetany, petrželkou a chipsy. Servírujeme s připravenými krutonky.