Krémová pivní a sýrová polévka recept

Top Recepty, Polévky

Suroviny na recept

2 l piva, jeden do polévky a jeden pro potřebu kuchaře
150 g anglické slaniny nakrájené na malé kostičky, zhruba 5x5x5 mm
150 g strouhaného, chuťově výrazného sýra, např. čedar
250 ml šlehačky
1 velká nebo 2 střední cibule
2 řapíky řapíkatého celeru, nakrájené nadrobno
4 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
2 červené chilli papričky, bez semínek, nakrájené nadrobno
2 kostky masoxu, nejlépe kuřecího
1 lžička tymiánu
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnce dáme slaninu a na středním ohni smažíme do křupava, což trvá asi 8 minut. Slaninu odebereme do misky a vyškvařený tuk necháme v hrnci. Pohled na smažící se slaninu si zpříjemníme usrkáváním připraveného piva.

  2. Do hrnce přidáme najemno nakrájenou cibuli, najemno nakrájený řapíkatý celer a tymián. Smažíme asi 5 min, až cibule začne mírně hnědnout.

  3. Přidáme 1 l piva a po krátké chvíli 2 masoxy.

  4. Necháme vyvařit asi na polovinu původního objemu, což trvá asi 15 min. Čekání si zpříjemníme ochutnáváním usmažené slaniny, zapíjené pivem. Nesmíme ji ale zkonzumovat všechnu, neboť ji budeme potřebovat na konci.

  5. Přidáme šlehačku, strouhaný sýr a přivedeme k varu.

  6. Přikryjeme pokličkou a na mírném ohni necháme bublat, dokud nedopijeme zbytek piva. Pokud nám polévka příliš zhoustla, dá se zředit vývarem.

  7. Asi 2 minuty před servírováním vmícháme slaninu, najemno nakrájený česnek, chilli papričky a ochutíme pepřem. Sůl obvykle není třeba.

  8. Podáváme s česnekovou topinkou nebo teplou bagetou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!